Ľanový olej: Prírodný zdroj prospešných látok

Ľanový olej, získavaný z ľanových semienok, je známy svojím bohatým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné na udržanie optimálneho zdravia. Tento článok sa zaoberá úžasnými vlastnosťami ľanového oleja, jeho rozmanitým využitím v strave a v kozmetike a jeho možnými prínosmi.

 

Obsah

  1. Získavanie a vlastnosti
  2. Účinky
  3. Použitie v kuchyni
  4. Použitie v kozmetike
  5. Odporúčané dávkovanie a upozornenia
  6. Záver
  7. Zdroje
pilulka

Získavanie a vlastnosti

Ľanový olej sa získava lisovaním semien ľanu. Existujú rôzne spôsoby lisovania, pričom najčistejší a najúčinnejší je lisovanie za studena, pri ktorom sa zachováva maximálne množstvo výživných látok a prirodzená chuť oleja. Výsledný produkt je bohatý na esenciálne mastné kyseliny, najmä kyselinu alfa-linolénovú (ALA), ktorá je nevyhnutnou zložkou pre mnohé telesné funkcie.

 

Ľanový olej okrem vysokého obsahu omega-3 mastných kyselín obsahuje aj ďalšie dôležité zložky, ako sú lignany, vitamíny a minerálne látky. Táto jedinečná kombinácia živín robí z ľanového oleja jeden z najhodnotnejších rastlinných olejov.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka hovorí:

„Ľanový olej sa získava zo semien ľanu lisovaním za studena. Ľanový olej obsahuje vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, zastúpených kyselinou α-linolénovou (ALA), ktorá prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi. Ľanový olej nie je vhodný na zahrievanie a používa sa len v studenej kuchyni.“

Účinky

Ľanový olej je zdrojom mnohých živín, ktoré sú prospešné pre ľudský organizmus. Vyznačuje sa najmä vysokým obsahom kyseliny alfa-linolénovej (ALA), čo je typ omega-3 mastnej kyseliny, ktorá sa v tele môže premeniť na iné dôležité mastné kyseliny. ALA prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v tele.

 

Lignany obsiahnuté v ľanovom oleji navyše:

 

  • majú antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť chrániť organizmus pred poškodením voľnými radikálmi.

 

Použitie v kuchyni

Ľanový olej nachádza svoje využitie v kuchyni najmä vďaka svojim výživovým vlastnostiam a jemnej chuti. Pridáva sa do studených jedál, ako sú šaláty, dresingy, omáčky, smoothies alebo tvaroh, kde dokáže zvýšiť výživovú hodnotu jedla bez toho, aby výrazne zmenil jeho chuť.

 

Ako doplnok stravy sa môže užívať aj samostatne, napríklad jednu polievkovú lyžicu denne na podporu celkového zdravia.

Neohrievajte ho!

Dôležité je nevystavovať ľanový olej vysokým teplotám, ktoré by mohli poškodiť citlivé mastné kyseliny, ktoré obsahuje. Preto sa neodporúča používať ho pri akejkoľvek tepelnej úprave potravín.

Použitie v kozmetike

V oblasti kozmetiky sa ľanový olej používa pre svoje hydratačné a regeneračné účinky na pokožku a vlasy. Môže sa používať ako prírodné hydratačné sérum na tvár alebo telo, kde napomáha normálnemu vzhľadu pokožky. 

 

V prípade vlasov je ľanový olej užitočný pri znižovaní krepovatenia a podpore lesku a pevnosti, a to aplikáciou priamo na vlasy alebo pridaním do šampónov a kondicionérov­. Použitie oleja na problematické miesta, ako sú lakte a päty, zase pomôže zjemniť stvrdnutú pokožku.

Odporúčané dávkovanie a upozornenia

Ľanový olej je cenný doplnok stravy, ale je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie a uvedomovať si možné riziká. Vo všeobecnosti sa odporúča užívať jednu až dve čajové lyžičky ľanového oleja denne, čo môže pomôcť podporiť celkové zdravie bez rizika vedľajších účinkov. Pri lokálnej aplikácii na pokožku alebo vlasy sa množstvo oleja prispôsobuje individuálnym potrebám.

 

Ľanový olej by sa nemal zahrievať a mal by sa udržiavať v chlade a tme, aby sa zachovali jeho výživové vlastnosti. Ľudia s určitými zdravotnými ťažkosťami alebo tí, ktorí užívajú určité lieky, by sa mali pri konzumácii ľanového oleja poradiť so svojím lekárom, aby sa vyhli možným interakciám alebo vedľajším účinkom.

 

Záver

Ľanový olej je dôležitým zdrojom omega-3 mastných kyselín a ďalších živín, ktoré môžu pomôcť podporiť srdce, pokožku, vlasy a celkovú pohodu. Jeho využitie siaha od kulinárskeho umenia až po kozmetiku, čo dokazuje jeho všestrannosť a dôležitosť v každodennom živote. 

 

Pri zaradení ľanového oleja do svojho životného štýlu je dôležité pamätať na odporúčané dávkovanie, aby sa zabezpečilo jeho bezpečné používanie. Vzhľadom na jeho bohatú históriu a prebiehajúci vedecký výskum môžeme očakávať, že v budúcnosti objavíme ďalšie výhody ľanového oleja.

 

 

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza odborné lekárske poradenstvo. Konkrétne odporúčania vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

 

Zdroje

https://eurjme­dres.biomedcen­tral.com/arti­cles/10.1186/s40001–023–01203–6

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC4152­533/

https://www.he­althline.com/nu­trition/flaxse­ed-oil-benefits

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-990/flaxseed-oil

https://www.ve­rywellhealth.com/flax­seed-oil-health-benefits-how-to-use-and-cautions-4178046

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/323745

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vyštudovala som odbor Ochrany verejného zdravia na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity. Témy zdravia a prevencie sú mi veľmi blízke. V súčasnosti pracujem v zdravotnom ústave na oddelení mikrobiológie vôd, potravín a predmetov bežného užívania. S manželom máme masérsky salón, kde sa venujeme nielen uvoľňovaniu svalov, ale aj komplexnej regenerácii tela a mysle. Vo svojom voľnom čase rada cestujem, chodím po horách alebo sa venujem joge.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.