Bezlepková diéta

Bezlepková diéta sa stáva čoraz populárnejším trendom vo výžive, a to nielen medzi tými, ktorí trpia neznášanlivosťou lepku. Vyznačuje sa vylúčením všetkých potravín, ktoré obsahujú lepok, bielkovinu ob­siahnutú v pšenici, jačmeni, raži a odrodách týchto obilnín. Závažnosť porušenia tejto diéty závisí od diagnózy, na ktorú bola diéta predpísaná.

tvár

Pre koho je určená bezlepková diéta?

Bezlepková diéta je nevyhnutná pre ľudí s celiakiou, autoimunitným ochorením, pri ktorom konzumácia lepku vedie k poškodeniu sliznice čriev. Ľudia s neceliakálnou neznášanlivosťou lepku (napríklad alergia na lepok) môžu po konzumácii lepku trpieť akútnou alergickou reakciou, ale nemajú také chronické poškodenie čriev ako ľudia s celiakiou. Tí, ktorí si všimli, že im lepok robí zle, môžu tiež dodržiavať bezlepkovú diétu. Ak ste zdraví ,určite nie je vhodné úplne vynechať lepok kvôli tomu, že je to moderné a odporúča sa to niekde na internete. Prišli by ste o zdroj bielkovín a ešte k tomu by ste sa mali starosti s nákupom iných potravín a zložitejšieho varenia a pečenia.

Potraviny obsahujúce lepok

Potraviny, ktoré obsahujú lepok, sú:

  • Pšenica
  • Jačmeň
  • Žito

Nie je to len chlieb alebo klasické cestoviny, ale aj obľúbené prílohy ako kukus alebo bulgur, ktoré sa vyrábajú z pšenice. Rovnako ako „zdravšia“ alternatíva špalda obsahuje aj lepok, keďže ide o odrodu pšenice. Takisto je potrebné čítať etikety potravín, v ktorých by ste lepok vôbec nehľadali. Patria k nim napríklad párky, sladkosti, zmrzlina, hranolky a krokety…

Potraviny bez lepku

Našťastie pre tých, ktorí sa musia vyhýbať lepku, existuje mnoho potravín, ktoré sú bezlepkové. Patrí medzi ne:

  • Kukurica: z nej sa vyrába veľké množstvo bezlepkových potravín vďaka jej nízkej cene
  • Rýža: vhodná, ak hľadáte náhradu pšenice a nepáči sa vám typická chuť a žltkastá farba kukurice
  • Quinoa: potravina obsahujúca vysoké množstvo bielkovín a vlákniny
  • Amaranthus: slovensky láskavec, je pseudocereália obsahujúca cenné bielkoviny
  • Pohánka: obilnina s charakteristickou orechovou chuťou, výborná na prípravu slaných palaciniek
  • Ovos: pozor, mal by byť označený ako bezlepkový, pretože môže byť kontaminovaný lep­kom
  • Deproteinizovaná pšenica: pšenica špeciálne upravená tak, aby nespôsobovala problémy celiatikom, s chuťou podobnou potravinám s lepkom

Mnohé potraviny, ktoré sú prirodzene bezlepkové, môžu byť počas spracovania alebo výroby kontaminované lepkom, preto je dôležité pozorne čítať etikety a hľadať certifikát, že výrobok je skutočne bezlepkový.

Výzvy spojené s bezlepkovou diétou

Aj keď sa môže zdať, že dodržiavanie bezlepkovej diéty je v dnešnej dobe jednoduché, prináša so sebou množstvo výziev. Mnohé z bežných potravín, ktoré denne konzumujete, obsahujú lepok a niekedy môže byť skrytý v nečakaných potravinách alebo prídavných látkach. Je dôležité vyhýbať sa potravinám, ktoré boli spracované na rovnakom zariadení ako potraviny obsahujúce lepok, pretože aj malé množstvo lepku môže vyvolať reakciu u osôb s alergiou alebo celiakiou. Ak sa stravujete doma a pripravujete si jedlo sami, zvyčajne nebudete mať problémy, ale v niektorých reštauráciách bude problém nájsť jedlo bez lepku alebo kontaminácie.

Pilulka odborník Simona Tučková hovorí:

„Bezlepková diéta je špeciálna diéta, ktorá vylučuje lepok, bielkovinu obsiahnutú v pšenici, jačmeni, raži a niektorých ďalších obilninách. Tento typ stravy je nevyhnutný pre ľudí s celiakiou, neceliakálnu gluténovú senzitivitu alebo alergiou na pšenicu. Bezpečne gluten nie je obsiahnutý (gluten free) v mäsa, vo vajciach, v ovocí, v zelenine a v mliečnych výrobkoch. Bezlepková diéta si vyžaduje určité úsilie a zmenu stravovacích návykov, ale s dostupnosťou mnohých bezlepkových výrobkov a informáciami je jej dodržiavanie čoraz jednoduchšie.“

Varenie a pečenie bez lepku

Keďže čoraz viac ľudí dodržiava bezlepkovú diétu, dostupnosť vhodných bezlepkových potravín sa zlepšuje.

  • Bezlepkový chlieb: Vyrába sa z kukuričnej múky, ryžovej múky a iných alternatívnych múčnych zmesi.
  • Pečenie: Používa sa kokosová múka alebo mandľová múka alebo rôzne zmesi na pečenie, aby sa chuť jednej múky výrazne neprejavila.
  • Rýžové cestoviny: Ponúkajú podobný zážitok ako bežné cestoviny, ale bez prítomnosti lepku a výrazných rušivých chutí.
  • Guma guar:bezlepkovými múkami sa ťažšie varí a pečie, pretože jej chýba lepok, ktorý všetko pekne spája. Preto sa používa guma guar, ktorá uľahčuje prácu s cestom.
  • Rôzne strukoviny a obilniny: Využite neschopnosť stráviť lepok vo svoj prospech a experimentujte s inými prílohami, ktoré sú často menej spracované a obsahujú viac bielkovín a vlákniny.

Keď začnete variť bezlepkovo, môže vám chvíľu trvať, kým si zvyknete a začnete experimentovať, ale čoskoro zistíte, že mnoho vašich obľúbených jedál sa dá upraviť tak, aby boli bezlepkové.

Záver a odporúčania

Bezlepková diéta je nevyhnutná pre ľudí s celiakiou, ale môže pomôcť aj mnohým ľuďom s citlivosťou na lepok. Kľúčom k úspechu pri bezlepkovej diéte je vzdelávanie a dôsledná príprava. Vždy čítajte etikety, plánujte jedlá a hľadajte nové a zaujímavé spôsoby varenia a stravovania bez lepku. Keď získate určité skúsenosti, určite sa vám bude dariť.

 

Zdroje

https://www.mdpi­.com/2072–6643/2/1/16

https://www.mdpi­.com/2072–6643/11/1/170

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/S1521691805000053

https://www.nzip­.cz/clanek/520-dieta-pri-celiakii-bezlepkova-dieta

https://www.vy­zivaspol.cz/ce­liakie-a-bezlepkova-dieta/

Autor článku

Simona Tučková

Vyštudovala som odbor zdravotnícke lýceum na Mendelovej strednej škole v Novom Jičíne. Rada vo voľnom čase chodím s kamarátmi von, športujem. Baví ma učiť sa novým veciam a mám veľmi blízko k zdravotníctvu.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.