Maca peruánska (originálny názov Žerucha peruánska) je rastlina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v strednom Peru na vysokých náhorných plošinách Ánd. Vzhľadom je podobná reďkovkám – svojim rastlinným príbuzným. V Peru je súčasťou tradičnej stravy, konzumuje sa pečená, pražená, ako polievka, kaša, či sa používa na výrobu fermentovaného nápoja zvaného Maca chicha. Spracováva sa väčšinu vysušením koreňa, keďže takto sa môže skladovať aj niekoľko rokov. Maca bola domestikovaná najmenej pred 1 300 až 2 000 rokmi a pôvodní andskí obyvatelia ju bežne používali ako potravinu kvôli vysokej nutričnej hodnote, ale taktiež pre jej liečivé účinky.
Maca peruánska (originálny názov Žerucha peruánska) je rastlina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v strednom Peru na vysokých náhorných plošinách Ánd. Vzhľadom je podobná reďkovkám – svojim rastlinným príbuzným. V Peru je súčasťou tradičnej stravy, konzumuje sa pečená, pražená, ako polievka, kaša, či sa používa na výrobu fermentovaného nápoja zvaného Maca chicha. Spracováva sa väčšinu vysušením koreňa, keďže takto sa môže skladovať aj niekoľko rokov. Maca bola domestikovaná najmenej pred 1 300 až 2 000 rokmi a pôvodní andskí obyvatelia ju bežne používali ako potravinu kvôli vysokej nutričnej hodnote, ale taktiež pre jej liečivé účinky.
Prášok z koreňa Maca je veľmi výživný a je skvelým zdrojom niekoľkých dôležitých vitamínov a minerálov. Existuje viacero odrôd Macy, ktoré sa odlišujú podľa farby koreňa, napr. červená, čierna, ružová alebo žltá. Každá odroda má odlišné zloženie, a tým pádom aj odlišné účinky.
Jej korene sú dlhodobo využívané pre svoje potenciálne zdravotné prínosy. Tu sú niektoré z možných účinkov maca peruánskej:
Je dôležité si uvedomiť, že účinky maca peruánskej môžu variabilné a individuálne. Pred začatím akéhokoľvek doplnku stravy, vrátane maca, je vždy vhodné konzultovať s lekárom, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky.
Maca peruánska je všeobecne považovaná za bezpečnú a môže byť konzumovaná širokou škálou ľudí. Niektorí ľudia by však mohli ťažiť viac z užívania macy vzhľadom na jej možné prínosy pre zdravie. Medzi potenciálnymi užívateľmi môžu byť:
Doplnky stravy s obsahom koreňa Macy peruánskej ponúkame vo forme práškov, kapsúl a tabliet. Prášok je v podstate rozdrvený sušený koreň, ktorý je možné buď rozpustiť vo vode alebo v inom nápoji, prípadne zamiešať do obľúbeného smoothie, kaše alebo iného jedla. Pre tých, čo uprednostňujú kapsulovú a tabletovú formu sú dostupné kapsuly s obsahom 100% koreňa Macy, alebo viaczložkové doplnky výživy.
Pri dávkovaní, či už prášku alebo kapsuly, je najdôležitejšie sa riadiť odporúčaním výrobcu. Odporúčaná denná dávka nebola presne stanovená, v štúdiách sa zvyčajne používa dávka od 1,5–5 gramov denne. Na prejavenie sa účinkov je vhodné Macu užívať pravidelne aspoň mesiac.
Pri bežnom dávkovaní neboli zistené žiadne nežiadúce účinky ani pri dlhšom užívaní. Macu však nesmú užívať deti ani tehotné a dojčiace ženy, a taktiež ľudia s ochoreniami štítnej žľazy a niektorými nádorovými ochoreniami.
Produkty z kategórie Maca sme pre vás zoradili od najlepšie hodnotených. Kategóriu Maca sme pre vás tiež poskladali od najkvalitnejších. Kategóriu Maca sme pre vás zoradili od najpredávanejších.