V dnešnom svete, kde sa chronické ochorenia a zápalové stavy vyskytujú čoraz častejšie, je dôležité zamerať sa na prevenciu a prírodné metódy liečby. Jedným z kľúčov k lepšiemu zdraviu môže byť vaša strava. V tomto článku sa dozviete, ako môžu protizápalové potraviny pomôcť v boji proti zápalom a aké potraviny by ste mali zaradiť do svojho jedálnička, aby bol čo najzdravší a najvyváženejší.
Zápal je prirodzená obranná reakcia tela na poškodenie tkanív (infekcia, chemické, fyzikálne vplyvy). Jej príznakmi sú opuch, bolesť, začervenanie, teplanie a porucha funkcie postihnutej časti. Aj keď je táto reakcia nevyhnutná predovšetkým v akútnej fáze, chronický zápal môže viesť k rôznym dlhodobým zdravotným problémom. Porozumenie zápalu je prvým krokom k tomu, aby ste pochopili, ako môže strava pomôcť túto reakciu tela regulovať.
Zápal môže byť kľúčovým faktorom pri vzniku a progresii rôznych zdravotných ochorení. Existuje mnoho zápalových ochorení, vrátane reumatoidnej artritídy, Crohnovej choroby, lupus erythematosus, syndróm dráždivého čreva a mnoho ďalších. Chronické zápaly predstavujú významný zdravotný problém, ktorý ovplyvňuje mnoho orgánových systémov, sú spájané s dlhodobou liečbou a značne ovplyvňujú kvalitu života. Boj s chronickými zápalmi môže byť náročný, a preto je prevencia a vhodná strava taká dôležitá.
Nasýtené a transmastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako sú vyprážané jedlá a priemyselne spracované produkty, môžu zvýšiť zápal. Naopak, omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách a ľanovom semienku, konopné semienka, majú protizápalové vlastnosti.
Potraviny bohaté na antioxidanty, ako sú bobule, niektoré korenia a zelenina, môžu pomôcť znižovať oxidačný stres a zápal v tele.
Vláknina v potravinách, ako sú celozrnné produkty a strukoviny, podporuje zdravú črevnú mikroflóru a znižuje zápal v tráviacom systéme.
„Málokto dnes už pochybuje o tom, že strava ovplyvňuje naše telo. To, čo jeme a koľko toho jeme má vplyv na naše zdravie. Mnoho štúdií preukazuje súvislosť medzi výskytom a priebehom niektorých ochorení a spôsobom stravovania. Základom je vyvážená a pestrá strava, ktorá ide ruka v ruke s primeranou telesnou aktivitou, nefajčiarskym štýlom života a miernou alebo žiadnou konzumáciou alkoholu.
Nedá sa jednoznačne povedať, že by človek mal klásť dôraz na určité živiny alebo na ich jednoduchý súčet, zdravie je upevňované predovšetkým vďaka vzájomným vzťahom medzi jednotlivými zložkami potravy. Na správnom fungovaní tela sa však významne podieľajú vitamíny, minerály, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty a vláknina.“
Losos, tuniak a makrela sú vynikajúce zdroje omega-3 mastných kyselín s protizápalovými vlastnosťami.
Vlašské orechy, mandle a konopné a ľanové semienko obsahujú zdravé tuky a antioxidanty, ktoré môžu znižovať zápal.
Farebná zelenina a ovocie, napríklad slivky, fazuľa, čučoriedky, kel, sú bohaté na antioxidanty a vlákninu, čo pomáha znižovať zápal.
Celozrnný chlieb, ovsené vločky, quinoa a hnedá ryža sú bohaté na vlákninu, ktorá vykazuje protizápalové účinky.
Okrem konzumácie protizápalových potravín existujú aj ďalšie odporúčania pre udržanie zdravia a zníženie zápalových stavov:
V dnešnej dobe plnej civilizačných ochorení (chorobou z blahobytu) existuje jedno jednoduché riešenie, a tým je zdravá, čo najmenej nespracovaná strava a pohyb. Ľudské telo si nedokáže vziať potrebné živiny z priemyselne spracovaných potravín, lepšie preto funguje na bežných a na prvý pohľad prostých potravinách, ako sú napríklad orechy a semienka, ryby a zelenina a ovocie bohaté na vlákninu. S ich pomocou podporíte alebo dokonca uzdravíte vaše telo a budete zase plní energie a dobrej nálady.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK597377/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26400429/
https://cpzp.cz/clanek/2506–0-Antioxidanty-a-vas-imunitni-system-vyborne-jidlo-pro-vase-zdravi.html
Záujem o témy ohľadom zdravia sa ma držia už od strednej školy. Na univerzite som sa začal venovať aj písaniu článkov a obe činnosti spájam dohromady už 4 roky. Okrem práce rád trávim čas v prírode alebo chodím s kamarátmi na stenu.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.