Kolagén: na kĺby, na pokožku a ktorý si vybrať

Na čo je kolagén dobrý? Na vrásky, na zdravé kĺby a na prevenciu porúch pohybového aparátu. Kde vlastne vzniká, v akých potravinách sa nachádza a pre koho by mali byť doplnky stravy s kolagénom určené? Ide o veľmi obľúbenú látku, takže si môžete vybrať z veľkého množstva foriem a druhov, ktoré vyhovujú vám a vašim potrebám.

tvár

Čo je kolagén a prečo je dôležitý

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina v ľudskom tele, ktorá sa skladá z celkovo 19 rôznych aminokyselín. Svoju funkciu plní v koži, kĺboch, kostiach, šľachách a svaloch, a preto je potrebný nielen pre vašu krásu, ale aj pre zdravý a bezbolestný pohyb. Medzi 20. a 30. rokom života máte najviac kolagénu, odvtedy množstvo kolagénu vo vašom tele už len klesá a s tým môžu prísť rôzne komplikácie.

Typy kolagénu

Typ I.

80 % kolagénu v ľudskom tele tvorí kolagén typu 1. Prispieva k štruktúre kože, kostí, šliach a väzov.

Typ II.

Kollagén typu 2 sa nachádza hlavne v chrupavkách, kde sa stará o ich pevnosť a pružnosť, čo je užitočné pri náročnom cvičení a bežnej chôdzi.

Typ III.

Kolagén typu 3 sa nachádza len tam, kde sa nachádza aj kolagén typu 1, teda v orgánoch, svaloch a cievach.

Typ IV a iné

Kolagén typu 4 sa nachádza aj v pokožke, ktorá pomáha dosiahnuť pružnosť a minimalizovať výskyt vrások.

Typ 5 sa na druhej strane stará najmä o hustotu a kvalitu vlasov.

Prirodzená produkcia kolagénu v tele

Kde sa tvorí kolagén? V bunkách nazývaných fibroblasty, ktoré sú rozmiestnené po celom tele. Tvorba kolagénu je prirodzený proces, ktorý sa však po 25. roku života spomaľuje a novovytvorený kolagén nie je taký kvalitný. Je to preto, že sa spomaľuje tvorba samotných aminokyselín, z ktorých sa kolagén skladá (najmä glycínu, prolínu, hydroxylyzínu a hydroxyprolínu).

 

Tvorbu kolagénu znižujú nasledujúce faktory:

  • Vek: produkcia kolagénu klesá s pribúdajúcim ve­kom
  • UV žiarenie: slnečné lúče deformujú kolagén v pokožke, čo môže viesť k väčšiemu množstvu vrások a strate pružnosti pokožky
  • Fajčenie: negatívne ovplyvňuje tvorbu kolagénu aj elastínu v pokožke
  • Stres: znižuje tvorbu kolagénu a negatívne na ňu vplýva aj zápalové procesy v tele
  • Strava: kvalita stravy ovplyvňuje príjem a tvorbu kolagénu

Kolagén v strave a potravinách

Kolagén nie je len doplnok stravy, ale nachádza sa aj v bežných potravinách. Najviac sa vyskytuje tam, kde je mäso a najmä chrupavky, napríklad v mäsovom vývare. Kolagén sa nachádza aj v rybej koži, vajíčkach a želé. Takéto potraviny nepatria do každodenného jedálnička, preto je skvelé podporiť jeho príjem vo forme výživových doplnkov alebo vyskúšať recept na domáce kolagénové cukríky: v hrnci zmiešajte 1,5 šálky ovocnej šťavy (obsahujúcej vitamín C – pomaranč, čierne ríbezle, granátové jablko) a 80 g želatíny a postupne zahrievajte, nenechajte prísť do bodu varu. Zmes nalejte do formičiek na kocky ľadu a vložte do mrazničky.

 

Vstrebávaniu kolagénu napomáhajú vitamín C, zinok a meď. Z tohto dôvodu sa výživové doplnky s kolagénom dopĺňajú o vitamín C, ktorý tiež pomôže dosiahnuť odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu.

Kolagénové doplnky stravy

Aký doplnok kolagénu si vybrať? Najčastejšie sa stretnete s hydrolyzovaným kolagénom, čo znamená, že kolagén prešiel hydrolýzou, počas ktorej sa rozkladá na menšie látky a tým sa lepšie vstrebáva. Ďalším typom je natívny kolagén, ktorý je najviac podobný kolagénu, ktorý máme v tele, ale je horšie vstrebateľný, pretože sa nerozložil.

Kolagén v doplnkoch stravy je najčastejšie hovädzí alebo bravčový, ale morský (rybí) kolagén je tiež veľmi dobrý. Kolagén sa potom ďalej delí na niekoľko typov, ako je popísané vyššie. Kolagén typu 2  (najčastejšie hovädzí alebo bravčový) je veľmi účinný a funguje najmä na podporu chrupaviek a pohyblivosti kĺbov. Kolagén typu 1 (morský alebo rybí) prospieva pokožke, či už pri hydratácii alebo prevencii vrások, stimuluje rast vlasov a podporuje kĺby a kosti.

 

Vďaka popularite kolagénu v dnešnej dobe máte na výber zo širokej škály foriem, od prášku, z ktorého si môžete pripraviť nápoj, alebo priamo tablety alebo kapsuly až po žuvacie cukríky. A ako dlho trvá, kým kolagén začne účinkovať? Zvyčajne trvá 4–6 týždňov pravidelného užívania, kým uvidíte alebo pocítite nejaké zmeny.

 

Čo hovoria štúdie?

  1. Hydrolyzovaný kolagén s vitamínom C pomáha zlepšiť pohyblivosť kolena a znížiť zápal u pacientov s osteoartrózou.
  2. Kolagén typu 2 podporuje tvorbu kolagénu typu 1 a kyseliny hyalurónovej v pokožke, čím zlepšuje jej hydratáciu, pružnosť a predchádza vzniku vrások.
  3. Kolagén môže pomôcť pri regenerácii svalov po tréningu, čo vám umožní skôr sa zapojiť do ďalšieho tréningu.

Vegánsky kolagén nie je kolagén

Pretože je kolagén čisto živočíšneho pôvodu, nie je vhodný pre vegánov, ale ani nemožno vytvoriť žiadnu vegánsku variantu. Vegánske kolagény obsahujú látky, ktoré podporujú tvorbu kolagénu alebo majú podobné účinky ako kolagén, ako napríklad vitamín C, kyselina hyalurónová a veľké množstvo aminokyselín.

Ako správne užívať kolagén

Odporúčaná denná dávka kolagénu nie je stanovená, jeho dávkovanie závisí od vašich cieľov a ďalších individuálnych faktorov. Kolagén pôsobí najmä na šľachy a väzy, ktoré nie sú veľmi dobre prekrvené. Preto užívajte dávku 15–20 g 40–60 minút pred cvičením alebo akoukoľvek fyzickou aktivitou, čím sa prekrví okolie kĺbov a kolagén tam bude lepšie pôsobiť. Nezáleží teda na tom, či kolagén užijete ráno alebo večer, záleží len na vašej aktivite. Ak chcete využívať výhody kolagénu dlhodobo, zaraďte ho každý deň.

Tvorbe kolagénu napomáha vitamín C, preto v niektorých výživových doplnkoch nájdete kombináciu kolagénu a vitamínu C. Navyše tak doplníte svoj denný príjem vitamínov a podporíte svoje telo zo všetkých strán.

Možné rizika a mýty

Medzi možné riziká užívania kolagénu patrí alergia na rybí kolagén alebo tráviace problémy, ak vám výrobok nevyhovuje. Inak sa kolagén považuje za bezpečný a skvelý doplnok stravy pre zdravých ľudí.

 

Mýty o kolagéne:

  1. Stačí ho jesť v jedle: nestačí. Nachádza sa v niekoľkých potravinách, ktoré zvyčajne nejeme dostatočne často na to, aby pokryli naše potreby.
  2. Kolagén pôsobí hneď: nepôsobí. Na zázraky spôsobené kolagénom si musíte počkať niekoľko týždňov.
  3. Kolagén pomáha pri raste svalov: nepomáha. Hoci obsahuje veľa bielkovín, sú tu hlavne na podporu vašej pokožky a kĺbov. Na rast svalov si vyberte inú formu proteínu.
  4. Je jedno aký kolagen budem užívať: není. Nenechajte sa zlákať farebným obalom a skvelou chuťou, radšej si skontrolujte obsah a typ kolagénu, hydrolyzovaný má najväčšiu vstrebateľnosť.

Často kladené otázky (FAQ)

kolagén

Ako dlho užívať kolagén?

Ak chcete dlhodobé účinky, používajte kolagén dlhodobo. Keďže jeho obsah v tele vekom klesá, je to len na úžitok.

kolagén

Môžem kombinovať kolagén s inými doplnkami?

Ano, kolagén môžete kombinovať s inými doplnkami. Skontrolujte si však obsah iných látok (napr. vitamínov A,D,E,K alebo vápnika) a ak užívate iné doplnky, vypočítajte si ich príjem a porovnajte ho s odporúčanou dennou dávkou, aby ste neprijímali viac, ako je vhodné. Napríklad: ak užívate každý deň vitamín D a navyše kolagén, ktorý má v sebe vitamín D, je pravdepodobne vhodné jeden z týchto doplnkov vynechať alebo nahradiť iným.

kolagén

Je kolagén vhodný pre vegánov?

Kolagén nie je vhodný pre vegánov, pretože je živočíšneho pôvodu. Existujú aj vegánske kolagény, ale vedci sa priečia o ich účinnosti, pretože samotné rastliny kolagén neobsahujú.

Záver

Kolagén je skvelý prírodný doplnok stravy, ktorý by sa mal dopĺňať najmä po 25. roku života, keď sa jeho množstvo v tele znižuje. Podporuje kĺby, chrupavky, kosti a väzy, zabraňuje tvorbe vrások a zlepšuje hydratáciu a pružnosť pokožky. Hoci sa nachádza v niektorých potravinách, na pokrytie zvýšenej potreby to, žiaľ, nestačí. Našťastie existuje veľké množstvo výživových doplnkov rôznych druhov a foriem, z ktorých si môžete vybrať, takže si určite každý nájde niečo pre seba. Majte na pamäti, že aby sa kolagén dostal do menej prekrvených kĺbov, je najlepšie skonzumovať ho približne 40–60 minút pred cvičením, aby sa telo prekrvilo.

Zdroje

https://www.a­is.gov.au/__da­ta/assets/pdf_fi­le/0008/1048076/Co­llagen-InfographicFI­NAL.pdf

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/39839727/

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/S0753332222011052

https://nutri­tionsource.hsph­.harvard.edu/co­llagen/

https://exami­ne.com/supple­ments/type-ii-collagen/rese­arch/?srsltid=­AfmBOort-VxwXqbxSZCg7B­CXiTRwnEJjkcwNcy70Gy1­CHIYwbqRfbTxd#jla­g7Q1-interactions-with-aesthetics_jlag7Q1-skin

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/30783776/

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/33186897/

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/33742704/

Autor článku

Lucie Seidlová

Mám za sebou štúdium na Karlovej Univerzite, po ktorom som sa presunula na Fakultu športových štúdií na Masarykovej univerzite. K zdravému životnému štýlu a pohybu som nikdy nemala ďaleko, až donedávna som totiž pretekala v gymnastickom aerobiku. Zaujíma ma, ako všetko v tele funguje a sledujem nové trendy, ktoré sľubujú dlhodobé výsledky a spokojných ľudí. Už od malička ma bavilo písať, a preto som rada, že to môžem uplatniť práve v oblasti, v ktorej sa každý deň pohybujem. Zároveň sa stále dozvedám nové informácie, ktoré potom využívam v každodennom živote.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.