Zápal čriev, čiže kolitída, má veľa podôb a príčin. Niektoré zápaly sú akútnej povahy, niektoré sú chronické, spôsobené autoimunitnou reakciou a vyliečiť sa nedajú. Vyššia pravdepodobnosť výskytu je u osôb s genetickými predispozíciami a u tých, ktorí veľmi nedodržiavajú zásady zdravého životného štýlu a pravidelne konzumujú alkohol.
Autoimunitná reakcia
Keď začne telo bojovať s vlastnými bunkami a považuje ich za nepriateľov, vznikajú rôzne ochorenia. Lekári stále presne nevedia, ako ich prepuknutiu zabrániť. V prípade čriev ide najčastejšie o Crohnovu chorobu, ulceróznu kolitídu a celiakiu. Nie je možné ich úplne vyliečiť, iba zmierniť príznaky a upraviť jedálniček, aby sa problémy znížili na minimum.
Infekcia
Nákaza od chorých osôb alebo zo skazených potravín so sebou prináša veľmi nepríjemné problémy v podobe črevnej chrípky (gastroenteritídy). Črevné infekcie sú na druhom mieste v početnosti infekčných ochorení hneď za respiračnými infekciami. Spôsobujú ich baktérie, vírusy alebo parazity. So zníženými hygienickými návykmi sa zvyšuje riziko nákazy.
Genetické faktory
Dedičnosť zápalov čriev je preukázaná niekoľkými štúdiami, ide však o chronickú, nie akútnu podobu. Pokiaľ rodičia trpia niektorým z typov zápalov, je pravdepodobné, že určitý zápal čriev sa vyskytne aj u ich detí. Geneticky podmienenou chorobou je napríklad celiakia – autoimunitné ochorenie spôsobujúce neznášanlivosť lepku. V týchto prípadoch je dôležité nechať deti otestovať, zvlášť pokiaľ trpia nevysvetliteľnými bolesťami brucha alebo poruchami rastu.
Stres a životný štýl
Stres a nezdravý životný štýl síce nie sú priamou príčinou vzniku
zápalu čriev, rozhodne sa na ňom tiež podieľajú. Pri stresovej reakcii sa
v tele uvoľňujú adrenalín a kortizol, oba majú za úlohu človeka
pripraviť na boj s nebezpečenstvom alebo na útek, a preto spomaľujú proces
trávenia, ktorý práve nie je tým najdôležitejším. Často spomínaným
v spojení so stresom býva
syndróm dráždivého čreva IBS. So životným štýlom súvisia aj strava a
pohyb.
Nadmerná konzumácia vyprážaných a vysokospracovaných potravín vedie k rastu viscerálneho tuku, ktorý v určitom množstve slúži ako ochrana orgánu v brušnej dutine, keď je ho však nadbytok, orgánom, naopak, škodí, pretože spomaľuje ich fungovanie. Zároveň je potrebné zaradiť pravidelnú pohybovú aktivitu, ktorá zaistí prevenciu nadváhy, pri ktorej je riziko chorôb ešte vyššie. Fajčenie zvyšuje náchylnosť na Crohnovu chorobu a je tiež spojené s agresívnejším priebehom ochorenia a horšou odpoveďou na liečbu.
Crohnova choroba
Najčastejšími príznakmi Crohnovej choroby sú chronické hnačky, bolesti brucha a úbytok hmotnosti. Okolo konečníka sa môžu vyskytovať kožné výrastky. Crohnova choroba postihuje ktorúkoľvek časť tráviacej trubice, typické je, že sa postihnuté časti sliznice striedajú so zdravou sliznicou. Na diagnostiku sa využíva biopsia – odobratie vzorky hrubého čreva a röntgen.
Ulcerózna kolitída (chronický zápal hrubého čreva)
Príznakom ulceróznej kolitídy je predovšetkým intenzívna hnačka (s krvou aj bez krvi) spojená s bolesťami brucha. Choroba postihuje vždy konečník a šíri sa na rôzne rozsiahlu časť hrubého čreva. Diagnóza býva stanovená na základe vyšetrenia stolice, kolonoskopia alebo zobrazovacích metód ako je CT alebo röntgen. Diéta pri zápale hrubého čreva obsahuje ľahko stráviteľné potraviny a vyšší obsah bielkovín.
Zápal slepého čreva
Zápal slepého čreva je akútny problém sprevádzaný bolesťou pravého podbrušku, črevnými ťažkosťami, zvracaním a zvýšenou teplotou alebo horúčkou. Ako už z názvu vyplýva, postihuje slepé črevo – červovitý výbežok. Ide o náhlu brušnú príhodu, ktorá si vyžaduje okamžitú chirurgickú liečbu. Lekári zápal slepého čreva spoznajú podľa príznakov, prehmataním brucha a výsledkov ultrazvuku či CT.
Zápal tenkého čreva
Pri zápale tenkého čreva je tráviaci trakt najčastejšie postihnutý bakteriálnou alebo vírusovou infekciou. Ide o tzv. enteritídu. Medzi neinfekčné príčiny patria: konzumácia jedovatých húb, nadmerná konzumácia jedla alebo alkoholu. Liečba zápalu tenkého čreva potom spočíva v odstránení príčiny, teda zmene jedálnička.
Črevné zápaly charakterizujú príznaky spojené predovšetkým s trávením. Sú to bolesti a kŕče v bruchu, väčšinou dlhšie trvajúceho charakteru, a zmeny v stolici v podobe zápchy či hnačky. S narušeným črevným prostredím súvisia aj únava a slabosť, pretože človek na jedlo často ani nemyslí a telo potom nemá odkiaľ čerpať energiu. Následkom toho môže dôjsť k úbytku hmotnosti, prípadne dehydratácii. Rovnako ako ostatné zápaly bývajú zápaly čriev sprevádzané zvýšenou teplotou až horúčkou.
„Zápal čriev je ochorenie tenkého a hrubého čreva rôznych príčin. Väčšina zápalu čriev sa nedá úplne vyliečiť, ale vplyvom dostupných liekov sa dajú dobre liečiť a zlepšovať kvalitu života. Celoživotná liečba spočíva hlavne v nastavení zdravého životného štýlu s vyváženou stravou podľa požiadaviek jednotlivých ochorení.“
Diagnostika zápalu čriev začína pri anamnéze, keď lekár zisťuje dĺžku trvania ťažkostí, konkrétne príznaky a výskyt zápalových ochorení v rodine. Pri aktuálnej bolesti pohmatom vyšetrí brucho a zistí, či je v niektorých častiach tvrdšia alebo bolestivejšia. Ďalším krokom sú laboratórne testy – odbery krvi, ktoré určia hodnotu CRP bielkoviny, ktorá signalizuje prítomnosť zápalu alebo testy stolice, v ktorých môžu byť vírusy či baktérie spôsobujúce zápal. Ďalej sa vykonáva test na okultné (skryté) krvácanie v stolici. Presnejšie vyšetrenie prebieha na oddelení gastroenterológie a nazýva sa gastroskopia alebo kolonoskopia (súhrnne endoskopia). V oboch prípadoch ide o zavedenie trubičky s kamerou do tráviacej trubice, buď ústami alebo konečníkom. Vyšetrenie umožňuje prezrieť celú oblasť a určiť prípadný rozsah postihnutia. Súčasne možno vykonať aj biopsiu, pri ktorej sa odoberie nepatrná časť čreva, ktorá sa neskôr preskúma. Zmeny v štruktúre čriev je možné pozorovať pomocou zobrazovacích metód ako je CT, magnetická rezonancia.
Na základe diagnózy sa na liečbu zápalu čriev používajú
kortikoidy, imunomodulačné lieky,
antibiotiká alebo lieky proti zápche či hnačke. Doplnkom
k farmakoterapii môžu byť probiotiká a
prebiotiká, či už v potravinách, alebo v podobe liečiv. Pestrá
strava obsahujúca pre telo potrebné
vitamíny a minerály môže pomôcť rýchlejšiemu zotaveniu. Vo fáze
akútneho ochorenia treba dodržiavať predpísanú diétu na
zápal čriev, prevažne ide o ľahko stráviteľné potraviny. Keď je váš
stav lepší a proces dodržiavania striktnú diétu už máte za sebou, svoj
tráviaci trakt podporíte dostatočným príjmom vlákniny a nielen svojmu
telu, ale aj mysli pomôžete zaradením pravidelnej pohybovej aktivity.
V niektorých prípadoch sa problémy vyriešia iba odstránením prebytočných výrastkov, vredov alebo poškodenej sliznice chirurgickou cestou. Aj po ich odstránení je však nutné dodržiavať zásady zdravého životného štýlu, prípadne konkrétnu diétu predpísanú lekárom.
Odporúčané sú aj doplnky stravy. Medzi odporúčané bylinky na zápalové ochorenia čriev patrí napríklad rimbaba, harmanček, rakytník, archangelika alebo listy černice. Proti zažívacím problémom sa predávajú čajové zmesi, žiadne bylinky však nevyriešia všetky príčiny, iba zmierňujú príznaky, preto nie je vhodné sa spoliehať iba na ne.
Život s chronickým zápalom čriev je v určitých ohľadoch obmedzujúci. Vedomie toho, že niektoré potraviny už nebudete môcť nikdy jesť a budete musieť poctivo dodržiavať zásady odporúčané pre jednotlivé ochorenia môže byť zväzujúce a stresujúce. Nielenže stres zažívacie problémy zhoršuje, ale ony ho, naopak, tiež zvyšujú. Nápomocné môžu byť podporné skupiny ľudí s rovnakými problémami aj podpora blízkeho okolia. Z dôvodu možných komplikácií sa odporúča pravidelné testovanie a monitorovanie stavu. Keď sa budete riadiť radami lekára, dodržiavať zdravý životný štýl a vyhýbať sa stresu, urobíte tak maximum pre to, aby sa zápal nešíril a príznaky nezhoršovali. Nie vždy to však stačí, zvlášť v prípade autoimunitných ochorení, ktoré sa nedajú liečiť.
Pri zápaloch čriev sa môžu vyskytovať komplikácie, ktoré rozhodne
nepatria medzi bežné príznaky. Je tým napríklad črevné
krvácanie, u ktorého je možné približne určiť, odkiaľ
prichádza. Keď je krv načernalá, znamená to, že už prešla žalúdkom a zreagovala s kyselinami,
teda problém bude v hornej časti tráviaceho traktu. Červená krv potom
signalizuje problém v dolnej časti tráviaceho traktu. Často sa to vyskytuje
pri ulceróznej kolitíde.
Baktérie Helicobacter pylori spôsobuje vredy ako
v črevách (dvanástniku), tak častejšie vredy
v žalúdku. Spôsobené môžu byť aj nadmernou konzumáciou alkoholu
alebo niektorých liekov. Prejavujú sa bolesťou hornej časti brucha,
v prípade črevného vredu sa bolesť ozýva skôr nalačno, pri
žalúdočných vredoch je to bezprostredne po jedle.
U predčasne narodených novorodencov sa vyskytuje tzv. nekrotizujúca gastroenterokolitída, ktorá spôsobuje odumieranie črevného tkaniva, prevažne v hrubom čreve. To vedie k striktúre čreva (zúženie) sprevádzanej kolísaním telesnej teploty, poruchami až zástavami dychu a obehu.
V poslednej dobe sa zvyšuje povedomie o rakovine hrubého čreva a konečníka, pretože ide o ochorenie s nie príliš špecifickými príznakmi, pri ktorom je dôležitá prevencia. Kolorektálny karcinóm sa vyskytuje približne u 4 % osôb s ulceróznou kolitídou. Riziko sa zvyšuje s dĺžkou trvania choroby čriev. Medzi príznaky patrí obsah krvi v stolici, ktorý však nemusí byť voľným okom viditeľný, striedanie hnačky a zápchy, bolesti a kŕče v bruchu a celková slabosť. V rámci skríningového programu majú osoby staršie ako 50 rokov nárok na štátom hradené testy na okultné krvácanie do stolice raz za 2 roky a raz za desať rokov kolonoskopiu.
Ako je z článku zrejmé, ochorenia čriev môžu byť rôzne a líšia sa
nielen v ich umiestnení, ale aj v závažnosti. Preto je pri akýchkoľvek
pochybnostiach vhodné navštíviť lekára na určenie správnej diagnózy a
začatie včasnej liečby.
Článok má iba informatívny charakter. V žiadnom prípade nenahrádza
konzultáciu s lekárom.
https://www.strevni-zanety.cz/co-jsou-strevni-zanety
https://www.nzip.cz/clanek/514-dieta-pri-strevnich-zanetech
https://www.healthline.com/health/crohns-disease/biologic-therapies#remicade
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chronick%C3%A9_st%C5%99evn%C3%AD_z%C3%A1n%C4%9Bty
Vyštudovala som odbor Ochrany verejného zdravia na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity. Témy zdravia a prevencie sú mi veľmi blízke. V súčasnosti pracujem v zdravotnom ústave na oddelení mikrobiológie vôd, potravín a predmetov bežného užívania. S manželom máme masérsky salón, kde sa venujeme nielen uvoľňovaniu svalov, ale aj komplexnej regenerácii tela a mysle. Vo svojom voľnom čase rada cestujem, chodím po horách alebo sa venujem joge.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.