Citrus yuzu je cenným zdrojom vitamínu C a antioxidantov, čerstvé yuzu dokonca obsahuje trikrát viac vitamínu C ako citrón. Cesta tohto zázračného ovocia sa začína v Južnej Kórei, kde ho farmári spracúvajú tradičnou metódou používanou už viac ako tisíc rokov – yuzu, cukor a med. Vďaka tejto metóde spracovania si yuzu prirodzene zachováva svoje blahodarné účinky.
Uhas smäd, osviež sa. Zažeň chlad, zahrej sa. Skroť svoj hlad a vydaj sa na cestu nevídaných chutí. Vyber si yuzu ako parťáka pre nápoje, dezerty a marinády.
Obrovské množstvo vitamínu C a antioxidantov, antistresová vôňa, exotická chuť a to všetko bez kofeínu
Vitamíny, antioxidanty, vláknina a exotická chuť a vôňa
Nenahraditeľný, liečivý a poriadne pikantný
.
Plod yuzu je na rozdiel od iných citrusových plodov drobný a obsahuje veľa jadierok a málo šťavy. Jeho chuť je pomerne horká, preto ho len málo gurmánov konzumuje čerstvé. Aby sa zabezpečilo, že žiadne z tohto vzácneho ovocia nepríde nazmar, spracováva sa celé, so všetkými odrezkami. Klasický čaj yuzu sa vyrába najmä z kôry s dužinou a šťavou. Kôstky yuzu sa potom používajú na výrobu rôznych aromatických olejov.
Zrelé, krásne žlté yuzu sa zberá na jeseň, ale čerstvé plody nevydržia dlho. Šikovní poľnohospodári však prišli na spôsob, ako ovocie spracovať tak, aby si zachovalo svoju charakteristickú chuť a zdravé látky – plody yuzu sa vylúpu, nakrájajú a zmiešajú s cukrom v pomere 50:50. Takto spracovaná surovina sa potom celoročne používa na výrobu ďalších výrobkov z yuzu. Kvalita čaju yuzu sa preto pozná podľa obsahu tejto suroviny.
Aromatická chuť marakuje sa výborne hodí do ľadových alkoholických a nealkoholických nápojov. Vďaka svojmu vzhľadu je marakuja tiež vynikajúcou ozdobou a príchuťou pre rôzne dezerty, ako sú zmrzlinové poháre, šľahačkové torty, tvarohové dezerty alebo palacinky.
Marakuja je popínavý teplomilný druh rastliny. Plody marakuje sú okrúhle, modrofialovej farby a dorastajú do veľkosti až 10 centimetrov. Vnútro samotného plodu je veľmi šťavnaté, s veľkým množstvom semien v žltooranžovej dužine. Marakuja patrí medzi najobľúbenejšie exotické ovocie vďaka svojej lahodnej sladkokyslej chuti a výraznej vôni.
Zázvor je obľúbený v tradičnej východnej medicíne už niekoľko tisícročí. Zázvor je cenným zdrojom vitamínov a minerálov. Zoznam liečivých účinkov tejto superpotraviny je dlhý, medzi najdôležitejšie patrí podpora obranyschopnosti organizmu vďaka silným antioxidačným účinkom, podpora trávenia a dýchacích funkcií.
Sila tejto nenápadnej rastliny sa však skrýva pod zemou, v žltom podzemku v hnedastej šupke, ktorú všetci tak dobre poznáme. Zázvor má veľmi výraznú pikantnú chuť a špecifickú živicovú vôňu.