Inšpirujte sa našou ponukou a pripravte si k vašim obľúbeným pokrmom zdravú prílohu. Vyberať môžete medzi strukovinami a obilninami. Pochutnáte si napríklad na bulgure, kuskuse, obľúbenej šošovici alebo pohánke. Váš jedálniček bude hneď pestrejší a …
Zobraziť viacInšpirujte sa našou ponukou a pripravte si k vašim obľúbeným pokrmom zdravú prílohu. Vyberať môžete medzi strukovinami a obilninami. Pochutnáte si napríklad na bulgure, kuskuse, obľúbenej šošovici alebo pohánke. Váš jedálniček bude hneď pestrejší a zdravé prílohy budú veľmi prospešné aj pre vaše telo. Strukoviny a obilniny obsahujú veľké množstvo proteínov, ktoré sú dôležité pre stavbu a delenie buniek v tele.
Strukoviny
Medzi obľúbené strukoviny patrí napríklad šošovica, hrach, cícer, ale aj fazuľa. Strukoviny obsahuje vysoké percento sacharidov, ale aj bielkovín a vlákninu. Majú nízky glykemický index a tak vás zasýtia na dlhší čas a zaženú chuť na sladké. Tiež sú plné antioxidantov a vitamínov, ako napríklad vitamínu B, ale aj železa, vápnika, horčíka, zinku a draslíka. Tieto látky majú pozitívny vplyv na pokožku a vlasy. Medzi obľúbené strukoviny patria:
- Mungo fazule - Malé zelené fazuľky, niekedy červené. Je možné ich konzumovať surové, varené alebo naklíčené. Chutia podobne ako hrach. Obsahujú veľa bielkovín, vápnika, železa, horčíka, draslíka, vlákniny a vitamínu B.
- Cícer - Má okrúhly tvar a mierne orieškovú chuť. Zakúpite ju buď v konzerve už mäkkú v náleve, v suchom stave pripravenú na varenie alebo napučanie. Pripraviť z nej môžete napríklad obľúbený hummus, alebo použiť pri pečení koláčov a buchiet.
- Šošovica - Určite už každý ochutnal zelenú alebo červenú šošovicu, ale poznáte čiernu šošovicu? Nemusíte ju vopred namáčať a tak ľahko sa nerozvarí. Môžete ju použiť ako prílohu alebo ako ingredienciu do šalátu, ktorý vďaka nej bude sýtejší.
- Fazuľa adzuki - Malé hnedé alebo tmavo červené fazuľky sladkej chuti. Sú veľmi prospešné pre obličky a lepšie stráviteľné ako ostatné strukoviny.
Obilniny
Vyskúšajte zdravšie druhy obilnín, ktoré neobsahujú bielu múku. Vyberú si z nich aj celiaci, pretože niektoré potraviny neobsahujú lepok.
- Špalda - Obľúbenou obilninou je špalda, má orieškovú chuť a dodá telu veľa bielkovín. Obsahuje aj ďalšie prospešné látky ako je vláknina, horčík, vápnik, zinok, draslík a vitamíny B. Vhodná je napríklad na prípravu kaše k raňajkám.
- Pohánka - Kedysi sa pohánka využívala hlavne na mletie múky, dnes patrí medzi obľúbené prílohy. Neobsahuje lepok a telo ju lepšie strávi ako pšenicu. Je plná minerálov, železa, zinku, horčíka a vápnika. Vracia pružnosť cievam.
- Pšeno - Neobsahujú žiadny lepok a nájdete v nich až 15 % bielkovín, vlákninu, minerály a vitamíny. Pšeno sú vylúpnuté zrná prosa. Než si na nich pochutnáte, je potrebné ich párkrát prepláchnuť a spariť horúcou vodou. Môžete z nich urobiť kašu či rizoto. Príprava je podobná ako s ryžou.
- Quinoa - Nie je to obilnina, ale využíva sa na rovnaký spôsob. Hotová je za pár minút a neobsahuje žiadny lepok. Obsahuje až 20 % bielkovín a zdravé esenciálne aminokyseliny. Má veľa vlákniny, železa, draslíka, horčíka aj zinku. Môžete ju použiť do šalátu, ako prílohu alebo do sladkých jedál.
- Bulgur - Veľmi obľúbený v kuchyni. Ide o predvarenú celozrnnú pšenicu nalámanú na malé kúsky. Telo ju lepšie strávi ako klasickú pšenicu. Varenie bulguru trvá krátko a môžete ho použiť ako prílohu, na rizoto alebo do fašírok.
Zákazníci si obľúbili značky Country Life, Allnature a Najtelo. Najlepšie hodnoteným výrobkom je Najtelo Bezlepkové ovsené vločky 400 g.