Od mäkkých lupienkov až po pichľavé tŕne sú ruže symbolom krásy a zdravia. Patria do rodu Rosa z čeľade Rosaceae, ktorý má viac ako 100 druhov. Jedna časť ruže plná užitočných látok sú však okrúhle cibuľky naplnené semenami, známe ako šípky, ktoré …
Od mäkkých lupienkov až po pichľavé tŕne sú ruže symbolom krásy a zdravia. Patria do rodu Rosa z čeľade Rosaceae, ktorý má viac ako 100 druhov. Jedna časť ruže plná užitočných látok sú však okrúhle cibuľky naplnené semenami, známe ako šípky, ktoré sa nachádzajú pod okvetnými lístkami ruží. Šípky, ktoré sa tiež nazývajú ovocie ruže, sú zvyčajne červeno-oranžové, aj keď sa dajú nájsť aj žlté a čierne odrody. Na rozdiel od kvetov ruží, ktoré kvitnú v jarných a letných mesiacoch, šípky rastú potom, čo okvetné lístky odkvitli a začali opadávať, čo je zvyčajne na začiatku jesene. Údajne sú sladšie, keď sa zbierajú až po prvom mraze.
Obsah živín v šípkach však vo veľkej miere závisí od pôdy a podmienok pestovania, techník spracovania a konkrétnych druhov. Pri spracovaní šípok teplom a vodou (príprava u nás obľúbeného šípkového čaju) výrazne znižuje ich hladinu vitamínu C. Šípky sú použité v širokej ponuke doplnkov stravy, kde sú prevažne kombinované s vitamínom C. V kombinácií so svojim prirodzeným obsahom vitamínu C a flavonoidov pomáhajú preventívne posilňovať imunitu a zvýšiť obranyschopnosť organizmu.
Užívatelia najlepšie hodnotia rady MedPharma, VitaHarmony a Movit Energy.