Selén: zdroje a účinky na zdravie

Viete, akú zásadnú úlohu zohráva selen vo vašom živote? Tento prvok, so značkou Se a atómovým číslom 34, je kľúčový pre mnoho životných procesov. Napriek tomu, že ho ľudské telo potrebuje len v stopovom množstve, jeho rola je neoceniteľná. Pripravte sa odkryť tajomstvo tohto fascinujúceho prvku, ktorý je taký dôležitý pre vaše zdravie a pohodu.

 

Obsah článku

 

Účinky selénu na zdravie

Chráni bunky pred poškodením voľnými radikálmi, čo môže pomôcť v prevencii chronických chorôb ako je rakovina a ochorenie srdca. Prispieva k správnej funkcii imunitného systému a zvyšuje odolnosť organizmu proti infekciám. Jeho nedostatok môže viesť k suchej pokožke alebo k vypadávaniu vlasov. Podieľa sa na regulácii metabolizmu tým, že pomáha premieňať neaktívnu formu hormónov štítnej žľazy na ich aktívnu formu.

Zdroje selénu

  • Para orechy: Jedny z najbohatších zdrojov selénu. Už dva orechy môžu obsahovať viac ako odporúčanú dennú dávku.
  • Ryby a morské plody: Obzvlášť tuniak, losos a treska sú bohaté na selén.
  • Hydina, hovädzie mäso a pečeň: Kurča, moriak, hovädzie mäso a pečeň sú ďalšími dobrými zdrojmi selénu.
  • Vajcia: Jedno­duchá cesta, ako pridať selén do vášho jedálnička.
  • Celozrnné produkty: Vrátane chleba a cereálií, ktoré sú dobrým zdrojom selénu.

Jednou z dôležitých vecí pri zvažovaní zdrojov selénu je množstvo selénu v pôde, v ktorej boli potraviny pestované. To výrazne ovplyvňuje množstvo selénu v potravinách. Niektoré štúdia tiež upozorňujú na zníženie koncentrácie selénu v potravinách, ktoré prejdú varom alebo inou tepelnou úpravou.

 

Odporúčaný denný príjem a dávkovanie

V dnešnej dobe nebýva nedostatok selénu v strave problémom. Pre dospievajúcich, dospelé ženy a mužov je odporúčaná denná dávka 55 µg. Maximálna denná dávka je 400 µg. Deťom od 4 do 8 rokov je odporúčaných 30 µg denne, od 9 do 13 rokov je to 40 µg denne.

 

Nedostatok selénu

Nedostatok selénu môže viesť k sérii zdravotných problémov. Niektoré z možných dôsledkov nedostatku selénu zahŕňajú:

  • Problémy s imunitným systémom: Nedostatok selénu môže spôsobiť oslabenie imunitného systému a zvýšiť riziko infekcií.
  • Problémy so štítnou žľazou: Selén je dôležitý pre správnu funkciu štítnej žľazy, takže jeho nedostatok môže viesť k problémom s metabolizmom a celkovou energetickou rovnováhou.
  • Kognitívne problémy a úbytok mentálnych schopností: Nedostatok selénu bol spojený s kognitívnym úpadkom a môže ovplyvniť mentálne funkcie.
  • Svalová slabosť a únava: Selén zohráva úlohu vo fungovaní svalov, jeho nedostatok môže spôsobiť slabosť a celkovú únavu.

Pri podozrení na nedostatok selénu je dôležité kontaktovať lekára, ktorý vám odporučí vhodné vyšetrenie.

 

Selenóza

Hoci je selén v malých množstvách pre telo nevyhnutný, jeho nadmerný príjem môže viesť k toxicite, známej tiež ako selenóza. Medzi možné vedľajšie účinky a prejavy selenózy patria:

Je dôležité si uvedomiť, že riziko selenózy sa zvyšuje pri nadmernom užívaní doplnkov selénu a menej často je spojené iba s príjmom selénu zo stravy. V prípade podozrenia na toxicitu selénu je dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová hovorí:

„Pri seléne je viac ako kdekoľvek inde, nutné kontrolovať jeho prijaté množstvo. Tento prvok bol ešte v 50. rokoch minulého storočia považovaný za toxický, kým vedci prišli na to, že jeho nedostatočný príjem zvyšuje riziko niektorých ochorení.

 

Pokiaľ konzumujete pestrú stravu, nemal by vás nedostatok selénu zaťažovať. V súčasnej dobe je prínos selénu veľmi hojne diskutovaný, predovšetkým pre jeho antioxidačné účinky. V boji s voľnými radikálmi zabraňuje oslabeniu imunity, starnutiu buniek a narušeniu ďalších fyziologických procesov v organizme.“

 

Záver

Selén je dôležitý pre imunitný systém, štítnu žľazu a pri ochrannej úlohe proti oxidačnému stresu. Najviac ho nájdete v para orechoch, morských plodoch a rôznych druhoch mäsa. Je dôležité si uvedomiť, že hoci je selén kľúčový pre vaše zdravie, jeho nadmerný príjem môže viesť k toxicite. Preto dávajte prednosť príjmu selénu zo stravy a doplnky používajte iba na odporúčanie lekárov.

 

Zdroje

https://www.nzip­.cz/clanek/1153-selen

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/pi­i/S0048969708006785?ca­sa_token=Bl1NyH­c0saQAAAAA:3FlwKtmTU­yp2pnFisa5SEs­qaf2iHNRltvTgfj6p4­vMQTTeofA_2spNiP9YP­cv-ctKky0K2ovYE8

https://www.the­lancet.com/jou­rnals/lancet/ar­ticle/PIIS0140–6736(11)61452–9/fulltext

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC9400­505/

https://ods.od­.nih.gov/factshe­ets/Selenium-HealthProfessi­onal/#h6

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vyštudovala som odbor Výživa a potraviny na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Rozumiem tomu, akým spôsobom výživa ovplyvňuje ľudské zdravie a tiež tráviacim procesom v ľudskom tele. Som prevažne odborníkom na výživu detí, kde čerpám mnohokrát z osobných skúseností. Absolvovala som aj semestre anatómie a fyziológie, v ktorých sa aj naďalej vzdelávam. Počas štúdií som strávila rok v Taliansku, kde som sa naučila obstojne taliansky a aj to, v čom pre nás môže byť inšpiráciou stredomorská kuchyňa. Keď práve nepíšem články, tak cestujem, hrám volejbal a študujem marketing.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.