Pamajorán (Oregano): všestranná bylina pre zdravie a kuchyňu

Korenie, známe aj ako oregano, je trváca bylina so širokým spektrom využitia, ktorá sa vyznačuje výraznou, charakteristickou vôňou a chuťou. V tomto článku sa vám pokúsime predstaviť oregano z rôznych uhlov pohľadu – od jeho botanických vlastností, cez jeho možné účinky, úlohu v kuchyni až po tipy na spracovanie a skladovanie.

 

Obsah

  1. Botanická charakteristika
  2. História a pôvod
  3. Účinky pamajoránu
  4. Použitie v kuchyni
  5. Spracovanie a skladovanie
  6. Záver
pilulka

Botanická charakteristika

Pamajorán obyčajný (Origanum vulgare) patrí do čeľade prasličkovitej, do ktorej patria aj rastliny ako mäta a levanduľa. Je to trváca bylina dorastajúca do výšky 20 až 90 cm, ktorej kvetenstvo sa objavuje od júla do septembra. Celá rastlina vydáva príjemnú aromatickú vôňu, ktorú spôsobuje obal éterických olejov – práve vďaka tomuto aromatickému profilu je pamajorán takou obľúbenou bylinkou v kuchyni.

 

História a pôvod

Pamajorán je v mnohých kultúrach cenený pre svoje zdravotné účinky a ako kulinárska rastlina. Jej pôvod siaha do starovekého Grécka, kde bola symbolom radosti a šťastia a používala sa pri svadobných a pohrebných obradoch. Bylinu následne začala používať rímska civilizácia, čo prispelo k jej rozšíreniu po celej Európe a neskôr aj v Amerike. V minulosti sa pamajorán používal nielen v kuchyni, ale aj ako rastlina na posilnenie imunitného systému, zmiernenie kašľa a bolesti, a dokonca sa používal aj ako konzervačný prostriedok.

Účinky pamajoránu obyčajného

Pamajorán je cenený nielen pre svoju výraznú chuť, ale aj pre širokú škálu účinkov podporujúcich zdravie. Obsahuje významné množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú bojovať proti voľným radikálom a podporujú celkové zdravie. Medzi ďalšie potenciálne účinky pamajoránu obyčajného môže patriť:

 

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová hovorí:

„Už starí Egypťania používali pamajorán obyčajný ako dezinfekčný prostriedok. Do Európy ho priniesli arabskí lekári, ktorí ho používali na zmiernenie migrény a nervozity. V starších časoch bolo zvykom sadiť pamajorán na hroby, aby duše mŕtvych odpočívali v pokoji.

Použitie v kuchyni

V kulinárskom svete je pamajorán známy najmä ako oregano, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej, ale aj mexickej kuchyne. Používa sa v mnohých receptoch, od pizze, omáčok, polievok až po marinády na mäso. Charakteristická korenistá chuť pamajoránu dodáva jedlám jedinečný nádych a môže tiež pomôcť pri trávení.

 

Spracovanie a skladovanie

Bylinu môžete spracovať a skladovať niekoľkými spôsobmi, aby ste zachovali jej priaznivé účinky a arómu:

Sušenie

Sušte na tienistom a vetranom mieste. Po vysušení skladujte v uzavretých sklenených nádobách až jeden rok.

Zmrazovanie

Posekaný čerstvý pamajorán zamrazte vo vrecúškach alebo vo vaničkách na kocky ľadu. Ľadové kocky s oreganom potom môžete ľahko použiť pri varení.

Oreganový olej

Čerstvý pamajorán nechajte asi 2 týždne macerovať v kvalitnom oleji na tmavom a suchom mieste. Po precedení ho môžete ihneď použiť.

Oreganové víno

Čerstvé kvety a listy lúhujte 2 týždne v suchom bielom víne a potom ich preceďte.

Záver

Pamajorán, známy aj ako oregano, je trváca bylina, ktorá sa vyznačuje silnými aromatickými vlastnosťami a širokou škálou využitia. Spracovanie a skladovanie oregana sú kľúčom k zachovaniu jeho vlastností, či už sa rozhodnete pre jeho sušenie, zmrazenie, maceráciu v oleji alebo výrobu oreganového vína. Táto bylina môže poskytnúť zdraviu prospešné účinky a zároveň obohatiť chuťový profil varených jedál.

 

 

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza odborné lekárske poradenstvo. Konkrétne odporúčania vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

 

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC6508­890/

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-644/oregano

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/266259

https://www.he­althline.com/nu­trition/6-oregano-benefits

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC6152­729/

https://www.me­dicinenet.com/what_is­_oregano_good_for/ar­ticle.htm

https://medli­neplus.gov/dru­ginfo/natural/644­.html

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vyštudovala som farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Od 90. rokov sa nepretržite venujem praktickému lekárenstvu, pričom sa tiež zaujímam o novinky vo svete farmácie. Dôkladne zisťujem zloženie produktov, ktoré sú dostupné v zahraničí a u nás zatiaľ nie. Voľný čas predovšetkým trávim s rodinou, s ktorou veľmi rada chodím do prírody a po horách. Aktívne sa tiež venujem foteniu, volejbalu a posilňovni.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.