Listerióza

Listerióza je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Listeria monocytogenes. V prírode sa vyskytuje najčastejšie vo vode – predovšetkým odpadové, v pôde alebo na rastlinách a cez hospodárske zvieratá sa dostáva do potravín živočíšneho pôvodu, ktoré sú hlavným zdrojom nákazy pre človeka.

 

 

Definícia listeriózy

Prvýkrát bola izolovaná v roku 1918 z infikovaných vojakov 1. svetovej vojny. Listerióza môže spôsobiť vážne komplikácie, najmä u ľudí so zníženou imunitou, osôb po transplantácii, novorodencov, starších ľudí a tehotných žien. Jedinci bez oslabenej obranyschopnosti sa s ňou hravo bez príznakov vysporiadajú. Pokiaľ infekcia ale prepukne, môže postihnúť mozog, miechu a krvný obeh. U nás sa našťastie jedná o vzácne ochorenie, ktorým podľa dostupných dát trpia len nižšie desiatky jedincov ročne.

 

Prenos a šírenie

Listeria monocytogenes sa môže prenášať rôznymi spôsobmi. Najčastejším zdrojom nákazy je konzumácia kontaminovaných nápojov a potravín. Novorodenci sa často nakazia prenosom od infikovanej matky. Prienik do organizmu je tiež možný porušeným kožným krytom (zriedkavá kožná forma listeriózy u ľudí obstarávajúcich hospodárske zvieratá), spojivkami, či dýchacími cestami. Špecifickou vlastnosťou listérií, čo má zásadný vplyv na alimentárny prenos, je schopnosť množiť sa pri nízkych teplotách aj pod 0 °C, rovnako tak ako pri teplote okolo 50 °C. Môžu teda rásť a hromadiť sa aj v kontaminovaných potravinách uložených v chladničke. Optimálna teplota pre listérie je okolo 25 °C.
 ​

Rizikové potraviny

Rizikové potraviny s potenciálnym výskytom listérie zahŕňajú predovšetkým surové (nepasterizované) mliečne výrobky, tepelne neupravené mäsové výrobky, údeniny, polotovarové potraviny kontaminované počas spracovania (párky, paštéty, nátierky) a výrobky z tepelne neupravených rýb, napríklad japonské sushi alebo údený losos. Mäkké syry, ako je feta, brie, camembert a modrý syr, sa často spájajú aj s výskytom listeriózy. Kontaminovaná môže byť aj zelenina a ovocie, najmä ak neboli riadne umyté pred konzumáciou.

 

Príznaky a komplikácie

Priebeh býva väčšinou asymptomatický, maximálne ako chrípkovité ochorenie. Pokiaľ zdravý jedinec požije väčšie množstvo baktérií, môže sa ochorenie prejaviť ako ľahká gastroenteritída. Ako typické príznaky sú uvádzané horúčka, bolesti svalov, nauzea, hnačka. Niekedy môže mať ochorenie prejavy oroglandulárne s postihnutím lymfatických uzlín, podobne ako u infekčnej mononukleózy. U oslabených jedincov (nad 60 rokov, HIV-pozitívne, chronické renálne a hepatálne ochorenie, malignity, po transplantáciách, liečba kortikoidmi a imunosupresívami) môže dôjsť k sepse, niekedy s postihnutím centrálneho nervového systému (meningitída, encefalitída), ktorá sa prejavuje bolesťou hlavy , meningeálnymi príznakmi, horúčkou, poruchou vedomia, eventuálne s kŕčmi.

 

Príznaky väčšinou nastupujú do týždňa od požitia kontaminovanej potravy a spontánne odznievajú. Inkubačná doba medzi nakazením a príznakmi je ale variabilná, niekedy do týždňa, niekedy sa diagnostikuje až s odstupom 3 mesiacov. Čo veľmi značne sťažuje identifikovanie kontaminovanej potraviny.

 

Zvláštnym komplikáciám sú vystavené tehotné ženy. Aj keby zažívali len miernejšie príznaky podobné chrípke, infekcia môže viesť k potratu, predčasnému pôrodu alebo vážnemu ochoreniu novorodenca.

 

Prevencia

Na baktérie Listeria a komplikácie, ktoré prináša neexistuje očkovanie. Včasná diagnóza je skôr výnimkou ako pravidlom (dlhá inkubačná doba) a na možné ohnisko nákazy upozorní najskôr až zvýšený výskyt závažných infekcií pripomínajúcich listeriózu (hromadné otravy v reštauráciách, fast foodoch).

 

Prevencia listeriózy spočíva hlavne v bezpečnom zaobchádzaní s potravinami. Medzi všeobecné odporúčania patria:

 

  • Umývanie rúk pred manipuláciou s jedlom a po kontakte so zvieratami.
  • Riadne preplachovanie zeleniny a ovocia pred konzumáciou.
  • Uchovávanie surových a tepelne upravených potravín oddelene.
  • Varenie mäsa a rýb so správnou vnútornou teplotou a po dostatočne dlhú dobu.
  • Vyhýbať sa konzumácii potravín s vyšším rizikom kontaminácie, najmä ak patríte do rizikovej skupiny.
  • Dostatočne dlho tepelne upravovať mäso.

Pilulka odborník PharmDr. Jana Krejcarová hovorí:

„Po listerióze ako príčine ochorenia sa bežne nepátra, pokiaľ nie je pozitívna epidemiologická situácia v danej oblasti alebo sa jedná o závažný zdravotný stav. V ČR sa po mnoho rokov stabilne vyskytovalo do 20 prípadov listeriózy ročne, avšak v roku 2006 tento počet náhle vzrástol na 78 vrátane 14 smrteľných prípadov z radov seniorov a novonarodených detí. Vysoký výskyt listeriózy v ČR pokračoval aj v roku 2007, kedy bolo hlásených celkom 54 prípadov a 8 úmrtí. 

 

Približne tretina všetkých pacientov udávala konzumáciu mäkkého zrejúceho syra. V roku 2022 bola listerióza piatou najčastejšie hlásenou zoonózou (infekcia prenosná medzi žvieratmi a ľuďmi) v EÚ s 2738 prípadmi. Prevenciou ochorenia je dostatočná tepelná úprava potravín. Potraviny uvedené ako rizikové by predisponované osoby nemali konzumovať.“

 

Liečba a diagnostika listeriózy

Základným vyšetrením je priamy preukaz listérií kultiváciou z krvi, spúta, mekónia (prvá stolica novorodenca), plodovej vody, mozgovomiechového moku. Kultivácia trvá pomerne dlho. V rovnakom materiáli možno preukázať prítomnosť Listeria pomocou PCR metódy.

 

Závisí od závažnosti príznakov, väčšina sa zaobíde bez terapie. Závažnejšie stavy ale vyžadujú antibiotickú terapiu alebo dokonca hospitalizáciu. Typ antibiotík a dĺžka liečby závisí od závažnosti infekcie a konkrétneho klinického obrazu pacienta. Je dôležité čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc, ak máte podozrenie na listeriózu, najmä ak patríte do niektorej z rizikových skupín.

 

Záver

Listerióza je bakteriálna infekcia spôsobená konzumáciou potravín kontaminovaných baktériou Listeria monocytogenes. Zatiaľ čo mnoho ľudí môže byť vystavené baktérii a napriek tomu zostať bez príznakov, určité skupiny, najmä tehotné ženy, starší ľudia a osoby so zníženou imunitou, sú náchylnejšie k vážnym komplikáciám. Prevencia je kľúčová a spočíva hlavne v bezpečnom zaobchádzaní s potravinami a vyhýbaní sa rizikovým potravinám. Hoci ide o pomerne vzácnu infekciu, jej potenciálne vážne komplikácie zdôrazňujú dôležitosť verejného uvedomenia a informovanosti o tejto chorobe.


Tento článok je iba informačný a neslúži ako náhrada konzultácie s lekárom. V prípade podozrenia na akékoľvek zdravotné problémy sa obráťte na profesionálnu pomoc u lekára.

 

Zdroje

https://www.who­.int/news-room/fact-sheets/detail/lis­teriosis

https://www.ec­dc.europa.eu/en/lis­teriosis

https://www.ma­yoclinic.org/di­seases-conditions/listeria-infection/symptoms-causes/syc-20355269

https://my.cle­velandclinic.or­g/health/dise­ases/17721-listeriosis

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/bo­oks/NBK534838/

https://www.msdma­nuals.com/home/in­fections/bacte­rial-infections-gram-positive-bacteria/liste­riosis

https://www.he­althdirect.gov­.au/listeria-and-listeriosis

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/180370

https://www.web­md.com/food-recipes/food-poisoning/what-is-listeria

Autor článku

PharmDr. Jana Krejcarová

Už na gymnáziu som mala v obľube biologické a chemické predmety, takže rozhodnutie pre farmaceutický odbor bolo jednoduché. Po absolvovaní Farmaceutickej fakulty Karlovej Univerzity som zapadla medzi rady lekárníc a lekárnikov s odhodlaním pomáhať ľuďom. Práca lekárnice je každodenným motorom na hľadanie nových informácií, sledovanie vývoja zdravotníckeho odvetvia. Vo voľnom čase sa rada venujem muzike a aktívne relaxujem v prírode.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.