Lecitín je prírodná látka, ktorá patrí do skupiny tzv. glycerolfosfatidov, zložených tukov, ktoré sa nachádzajú v bunkovej stěne. Obsahujú cholín a inositol, látky patriace zložky rozšíreného komplexu vitamínov skupiny B. Lecitín je pre náš …
Lecitín je prírodná látka, ktorá patrí do skupiny tzv. glycerolfosfatidov, zložených tukov, ktoré sa nachádzajú v bunkovej stěne. Obsahujú cholín a inositol, látky patriace zložky rozšíreného komplexu vitamínov skupiny B. Lecitín je pre náš organizmus dôležitým faktorom pri spaľovaní tukov a regenerácii po fyzickej námahe. Pomáha tiež zabrániť ukladaniu tuku v pečeni, podporuje správnu činnosť mozgu a harmonizuje hladinu cholesterolu v krvi. Zabraňuje usadzovaniu škodlivého LDL cholesterolu v cievach a pôsobí tak preventívne proti kardiovaskulárnym chorobám, napomáha odbúravaniu alkoholu v pečeni, a tým znižuje riziko jej poškodenia, posilňuje pamäť a sústredenie.
Lecitín sa prvýkrát dostal do popredia vo vzťahu k cholesterolu v 50. a 60. rokoch minulého storočia, kedy sa predpokladalo, že môže hrať úlohu pri jeho znižovaní.
Lecitín obsahuje fosfatidylcholín, ktorý sa môže premeniť na cholín, esenciálnu živinu, ktorá sa podieľa na tvorbe neurotransmiterov a bunkových membrán. Aj keď pôvodné štúdie navrhovali, že lecitín môže pomôcť znížiť hladiny cholesterolu v krvi, súčasné výskumy naznačujú, že jeho účinok na znižovanie cholesterolu nie je až taký veľký. Niektoré formy lecitínu môžu však mierne zvyšovať hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu.
Pri hodnotení spojenia medzi lecitínom a cholesterolom je dôležité brať do úvahy celkový životný štýl a racionálnu výživu. Napríklad strava s vysokým obsahom nenasýtených tukov a vlákniny spolu s aktívnym životným štýlom má pozitívny vplyv na nízku hladinu cholesterolu. Vždy je dobré celkový stav konzultovať s nutričným špecialistom alebo lekárom, aby ste získali presné informácie o vlastnostiach lecitínu a jeho možnom vplyve na cholesterol vo vašom konkrétnom prípade.
Lecitín sa nachádza v rastlinných i živočíšnych potravinách. Vyskytuje sa v pečeni, vo vaječnom žĺtku, arašidoch, hroznovej šťave, kapuste, karfiole, v keli, ale i v pšeničných klíčkoch. Zakúpiť si môžete i sójový lecitín.
Lecitín je prirodzená zložka ľudského organizmu, preto sa nežiadúce účinky prejavia až po predávkovaní. Môžete sa začať potiť, zvracať, dostaví sa nevoľnosť, hnačka alebo nadýmanie. Vysoká dávka spôsobuje telesný zápach po rybách a zmeny srdečného rytmu.
Produkty z kategórie Lecitín sme pre vás zoradili od najlepšie hodnotených. Kategóriu Lecitín sme pre vás tiež poskladali od najkvalitnejších. Kategóriu Lecitín sme pre vás zoradili od najpredávanejších.