Kampylobakterióza: príznaky a liečba

Kampylobakterióza je infekčné hnačkové ochorenie spôsobené baktériou Campylobacter – najčastejšie C. jejuni a C. coli. Je to jedna z najčastejších nákaz prenášaných potravinami na svete. Táto baktéria sa nachádza v črevách niektorých zvierat, najmä hydiny, a môže sa dostať do potravín, ak sa pri ich spracovaní nedodržiavajú hygienické pravidlá.

 

  1. Príčiny kampylobakteriózy
  2. Príznaky kampylobakteriózy
  3. Diagnostika kampylobakteriózy
  4. Liečba kampylobakteriózy
  5. Prevencia kampylobakteriózy
  6. Záver
  7. Zdroje

 

Príčiny kampylobakteriózy

Kampylobakteriózy majú často sezónny výskyt od mája do augusta a častejšie ochorejú deti a oslabení jedinci. Hlavné príčiny prenosu infekcie zahŕňajú:

 

  • Konzumácia nedostatočne tepelne upraveného mäsa: Infikované mäso, najmä hydinové, môže obsahovať kampylobaktérie. Ak je mäso nedostatočne tepelne spracované, je možný prenos baktérie na človeka.
  • Nedostatočná hygiena: Nedodržiavanie hygienických pravidiel pri manipulácii s potravinami alebo kontaminované nástroje vo všeobecnosti prispievajú k šíreniu baktérií. Infekcia sa môže šíriť aj cez neumyté ruky po použití toalety.
  • Kontaminácia vody: Kontaminovaná voda používaná na umývanie potravín alebo nápojov môže spôsobiť infekciu kampylobakteriózou.

 

Príznaky kampylobakteriózy

Príznaky kampylobakteriózy sa zvyčajne objavia 2 až 5 dní po kontakte s infikovaným zdrojom. Hlavné príznaky sú:

 

 

U väčšiny ľudí sú príznaky mierne a trvajú niekoľko dní až týždňov. U niektorých jedincov sa však môžu vyskytnúť závažnejšie komplikácie, najmä u osôb s oslabeným imunitným systémom.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka hovorí:

„Kampylobakterióza je infekčné hnačkové ochorenie. Väčšinou je priebeh ľahký, vo výnimočných prípadoch je nutná hospitalizácia predovšetkým u malých detí a u osôb s oslabeným imunitným systémom. Na predchádzanie tomuto ochoreniu je najdôležitejšia správna manipulácia s potravinami a dôkladná tepelná úprava mäsa.“

Diagnostika kampylobakteriózy

Diagnostika kampylobakteriózy zahŕňa lekársku konzultáciu a laboratórne testy. Na potvrdenie diagnózy sa používajú testy stolice, pri ktorých sa skúma prítomnosť baktérií Campylobacter.

 

Liečba kampylobakteriózy

Ve väčšine prípadov kampylobakteriózy sa liečba vykonáva podporne, to zahŕňa udržiavanie hydratácie a dodržiavanie pokojového režimu. Ďalej je liečba symptomatická, kedy sa iba potláčajú príznaky. Ak sú príznaky závažné alebo ak infekcia trvá dlhšie, lekár môže predpísať antibiotiká.

 

Prevencia kampylobakteriózy

Prevencia kampylobakteriózy je založená na dodržiavaní hygienických pravidiel pri manipulácii s potravinami. Medzi niektoré preventívne opatrenia patria:

 

  • Správna tepelná úprava mäsa: Mäso, najmä hydinové, by sa malo variť opatrne, aby sa zabránilo prenosu baktérií. Teplota nad 70 °C mikróby spoľahlivo usmrcuje.
  • Mytie rúk: Dôkladné umývanie rúk pred a po manipulácii s potravinami je kľúčom k prevencii infekcie.
  • Pitná voda: Uistite sa, že pitná voda je čistá a bez kontaminácie. Na niektorých miestach sa neodporúča piť vodu z vodovodu a je vhodné tieto nariadenia rešpektovať.
  • Dodržiavanie hygienických opatrení: Predovšetkým dodržiavanie technologických postupov pri výrobe, distribúcii, skladovaní a predaji potravín.
  • Práca s mäsom: Nie je vhodné omývať mäso pod tečúcou vodou, pretože vzniknutý aerosól môže infikovať okolité plochy. Ďalej by sme mali pri manipulácii vymedziť kuchynské pomôcky zvlášť na prácu so surovým mäsom a zvlášť na zeleninu a už hotové mäso.
  • Represívne opatrenia: Izolácia chorého, hlásenie ochorenia na príslušnú hygienickú stanicu.

 

Záver

Kampylobakterióza je infekčné ochorenie, ktoré sa šíri prostredníctvom kontaminovaných potravín a vody. Dodržiavanie hygienických pravidiel a správna tepelná úprava potravín sú kľúčovými opatreniami na prevenciu tohto ochorenia. Pri podozrení na kampylobakteriózu je dôležité vyhľadať lekársku pomoc a riadiť sa pokynmi lekára na liečbu.

 

Tento článok je určený len na vzdelávacie účely a nenahrádza odbornú lekársku radu. Pre konkrétne odporúčania sa vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

 

Zdroje

https://www.who­.int/news-room/fact-sheets/detail/cam­pylobacter

https://www.svscr­.cz/zivocisne-produkty/onemocneni-z-potravin/kampy­lobakterioza/

https://www2.i­kem.cz/plm_lp/H­VEZDALAJK.htm

https://szu.cz/wp-content/upload­s/2023/02/ZC10_2022_Kam­pylobakteriozy­.pdf

https://khsst­c.cz/kampylobak­terova-enteritida/

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vyštudovala som odbor Ochrany verejného zdravia na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity. Témy zdravia a prevencie sú mi veľmi blízke. V súčasnosti pracujem v zdravotnom ústave na oddelení mikrobiológie vôd, potravín a predmetov bežného užívania. S manželom máme masérsky salón, kde sa venujeme nielen uvoľňovaniu svalov, ale aj komplexnej regenerácii tela a mysle. Vo svojom voľnom čase rada cestujem, chodím po horách alebo sa venujem joge.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.