Laktóza, alebo tiež mliečny cukor, je prirodzenou súčasťou mlieka cicavcov a v materskom mlieku prispieva zdravému vývoju našich bábätiek. Aby telo mliečny cukor spracovalo, tvorí si laktázu – enzým, ktorý cukor rozloží na galaktózu a glukózu (krvný cukor). Tieto dve látky už organizmus vstrebe.
Znamená to, že telo nedokáže laktózu rozdeliť na vstrebateľné časti. Organizmus nie je čiastočne alebo úplne schopný vytvoriť dostatok laktázy, takže mliečny cukor putuje nerozložený do hrubého čreva. Začnú sa ním živiť črevné baktérie a ich aktivita produkuje plyny a ďalšie látky, ktoré črevá dráždia. To spôsobuje nevoľnosť a ďalšie príznaky intolerancie.
„Alergia na bielkovinu kravského mlieka je najčastejšou potravinovou alergiou u malých detí a často sa objavuje v prvom roku života. U väčšiny detí sa však táto alergia zlepší alebo úplne vymizne s vekom.
Intolerancia laktózy môže byť tiež dočasná. Často sa s ňou stretávame po prekonanej gastroenteritíde alebo inej črevnej infekcii, kedy môže dôjsť k poškodeniu črevnej sliznice a dočasnému zníženiu produkcie enzýmu laktázy, ktorý je nevyhnutný na trávenie laktózy. Akonáhle sa sliznica zotaví, produkcia laktázy sa môže vrátiť do normálu. Tiež u ľudí s neliečenou celiakiou môže byť intolerancia laktózy dôsledkom poškodenia črevnej sliznice. Po začatí bezlepkovej diéty a regenerácii črevnej sliznice môže dôjsť k zlepšeniu tolerancie laktózy.“
Presnejšie ide o alergiu na bielkovinu kravského mlieka, nie o alergiu na laktózu alebo mlieko všeobecne. Zatiaľ čo v prípade intolerancie telo zle rozkladá mliečny cukor, v prípade alergie reaguje imunitný systém na alergény v kravskom mlieku. Je to najčastejšia alergie u novorodencov aj batoliat. Liečbou je kompletné vyradenie kravského mlieka zo stravy alergika, prípadne aj zo stravy dojčiacej matky.
Áno, tvorba laktázy sa počas života mení. Najviac laktázy tvoria novorodenci a dojčatá, pretože ich organizmy spracovávajú veľa materského mlieka. S pribúdajúcim vekom však táto hladina klesá a ak bude príliš nízka, môžu sa objaviť problémy.
Keď sa do mlieka pridá laktáza, mliečny cukor sa v ňom rozloží na vstrebateľné látky. To je podstata bezlaktózového mlieka – uľahčuje telu trávenie, obzvlášť, keď to samo nedokáže. Môžete však mlieko úplne vynechať a vyskúšať sójové, ovsené alebo kokosové nápoje. Vaša káva alebo cereálie tak získajú úplne unikátnu chuť.
Jedálny lístok bez laktózy neznamená nutne koniec maškrtenia. Vyhľadajte dezerty a jogurty bez laktózy, aj čokolády a ďalšie pochutiny. Keď sa vám nič nepozdáva, dajte na bezlaktózové pečenie za použitia maslového tuku ghí.
Športujete? Nenechajte sa intoleranciou obmedzovať a podporte svoju snahu bezlaktózovými proteínmi. Doprajete telu kvalitnú výživu pre tvorbu a regeneráciu svalovej hmoty bez toho, aby ste dráždili svoje zažívanie.
Vyštudovala som odbor Výživa a potraviny na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Rozumiem tomu, akým spôsobom výživa ovplyvňuje ľudské zdravie a tiež tráviacim procesom v ľudskom tele. Som prevažne odborníkom na výživu detí, kde čerpám mnohokrát z osobných skúseností. Absolvovala som aj semestre anatómie a fyziológie, v ktorých sa aj naďalej vzdelávam. Počas štúdií som strávila rok v Taliansku, kde som sa naučila obstojne taliansky a aj to, v čom pre nás môže byť inšpiráciou stredomorská kuchyňa. Keď práve nepíšem články, tak cestujem, hrám volejbal a študujem marketing.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.