Goji je plod kustovnice čínskej a má korene v tradičnej čínskej medicíne, v ktorej zohráva nezastupiteľnú úlohu. V podhorskej oblasti Himaláje sa tomuto ovociu dokonca prisudzuje prezývka “bobuľa šťastia”. Považuje sa za symbol zdravia, sily, …
Goji je plod kustovnice čínskej a má korene v tradičnej čínskej medicíne, v ktorej zohráva nezastupiteľnú úlohu. V podhorskej oblasti Himaláje sa tomuto ovociu dokonca prisudzuje prezývka “bobuľa šťastia”. Považuje sa za symbol zdravia, sily, vytrvalosti, krásy, mladosti a sexuálnej túžby a potencie. Jeho účinky sa považujú doslova za zázračné.
Goji je superpotravina nového veku. Pochádza z Ázie, známa je najmä v južnej Číne a pre tamojšiu tradičnú medicínu je neoceniteľná ako “zázračný” výživový doplnok. Z botanického hľadiska je to tŕnistý ker dorastajúci do výšky asi 2,5 až 3 metre a kvitne drobnými fialovými kvetmi. Plody pripomínajú niečo medzi malou šípkou a brusnicou.
Z výživového hľadiska je zdrojom mnohých prospešných vitamínov, minerálov a ďalších živín. Žiadna iná rastlina na našej planéte ich neobsahuje toľko. Preto sa jej hovorí elixír mladosti, červený diamant, ovocie nesmrteľnosti, vitamínová bomba… Zo všetkých druhov ovocia a zeleniny obsahuje goji najvyššiu koncentráciu antioxidantov a 18 prospešných aminokyselín vrátane k. linolovej, z ktorých 8 je esenciálnych.
Ďalšie prospešné látky obsiahnuté v goji:
Goji má úžasné, zdraviu prospešné účinky na naše zdravie a celkovo na celý organizmus. Vitamín C prispieva k normálnej tvorbe kolagénu, podieľa sa na tvorbe hormónov, prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a normálnej funkcii nervového systému, pomáha znižovať stres a depresiu.
Tieto zázračné ovocie môžeme užívať vo viacerých formách, a to ako na chuť, tak aj v prírodnej kozmetike.
Goji možno konzumovať čerstvé alebo sušené ovocie, vo forme prášku alebo kapsúl, prípadne ako 100 % prírodnú šťavu. Sušené plody možno konzumovať ako mimoriadne zdravú desiatu počas dňa, pridávať ich do jogurtov, cereálií, sladkých dezertov alebo ovocných koktailov a šejkov. Čerstvé goji sú vynikajúce do ovocných šalátov.
Podobne ako šípky je čínskou špecialitou príprava čaju z goji. Nalievané ovocie sa potom môže konzumovať.
Aj keď neexistujú žiadne lekárske obmedzenia týkajúce sa konzumácie plodov goji, ako vieme, príliš veľa všetkého škodí. Za ideálne sa považujú približne dve hrste bobúľ denne. Deťom do 10 rokov by sa mala podávať maximálne jedna hrsť denne. Malé deti do 18 mesiacov by goji nemali jesť vôbec.
Konzumácia goji prináša organizmu mnoho pozitívnych účinkov. Vo všeobecnosti je optimálna denná dávka 25 bobúľ alebo dve hrste. Samozrejme, všetko závisí od vášho zdravotného stavu. Pri vysokých dávkach môže kvôli silnej koncentrácii látok reagovať s niektorými liekmi na riedenie krvi, rozširovanie ciev, cukrovku a krvný tlak. V týchto prípadoch sa o užívaní goji poraďte so svojím lekárom.
Mienky o konzumácii goji v tehotenstve sa rôznia a vyvolávajú značné kontroverzie. Hoci neexistujú žiadne podložené informácie o tom, že by plody goji boli počas tehotenstva vyslovene škodlivé, mnohí odborníci zastávajú názor, že je lepšie sa im počas tehotenstva vyhnúť. Podľa niektorých zdrojov betaín obsiahnutý v plodoch môže počas tehotenstva vyvolať kontrakcie maternice. Okrem toho ďalšie látky obsiahnuté v kustovnici môžu spôsobiť zvýšené krvácanie u žien užívajúcich tabletky proti zrážaniu krvi. Aj v tomto prípade sa o užívaní goji poraďte so svojím lekárom.
Goji a diéta spolu úzko súvisia. Nutrične vyvážené a na dôležité živiny bohaté ovocie je skvelým doplnkom stravy pri chudnutí a rôznych metabolických poruchách. Vďaka vysokému obsahu vlákniny sú veľmi sýte a nebudete trpieť hladom. S tým súvisí aj fakt, že goji pomáha telu bojovať so stresom a vy sa budete cítiť v lepšej psychickej pohode.
Jedenie goji na chudnutie poskytne vášmu telu všetky potrebné látky, ktoré sa vylúčením niektorých potravín z vášho jedálnička vylučujú.
Kvety kustovnice nie je ťažké vypestovať. Pri správnych podmienkach a dostatku vlahy sa vám však odmení veľkosťou a množstvom svojich plodov.
Miluje slnečné stanovištia, ale poradí si aj s tienistým miestom. Najlepšie sa jej darí v piesočnatej pôde bohatej na živiny. V zime zvládne teploty až do -25 °C, takže nezamŕza.
Ideálny čas na výsadbu je od marca do mája alebo na jeseň od septembra do novembra.
Krík môže dosiahnuť výšku až 3 metre, preto mu pri výsadbe poskytnite dostatok priestoru. Ideálne je vysadiť ker s kučeravými listami ako solitér.
Dôležité je pravidelné zastrihávanie.
V našej oblasti kvitne pomerne neskoro, koncom leta, pričom červené plody dozrievajú koncom októbra. Rastlina plodí 2 - 3 roky po výsadbe.
Zákazníci si najviac obľúbili rady Allnature, Natu a Green Apotheke. Najlepšie hodnoteným výrobkom je Natu Kustovnica čínska (goji) 100 g.