Jedáliček môže byť vaším najlepším spojencom alebo najväčším nepriateľom, ak trpíte zápalom čriev. Či už sa stretávate s Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou, alebo inými formami črevných zápalov, správna strava môže hrať kľúčovú úlohu v zvládaní vašich príznakov a v zlepšení kvality života. V tomto článku sa dozviete, ako môžete prostredníctvom diétnych zmien podporiť svoje črevné zdravie a získať kontrolu nad svojím ochorením.
Zápalové ochorenia čriev, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, majú komplexné príčiny a prejavy. Tieto chronické stavy spôsobujú zápaly a poškodenie črevného traktu, čo môže viesť k rôznym ťažkostiam, ako sú
Pacienti postihnutí Crohnovou chorobou a ulceróznou kolikou trpia malnutríciou v 50 – 75 % prípadov. Medzi hlavné dôvody rozvoja poruchy výživy patria hnačky, nechutenstvo viazané na bolesti brucha a zvýšený energetický výdaj v období relapsu choroby.
„Incidencia a prevalencia nešpecifických črevných zápalov celosvetovo vzrastá a postihuje najmä mladých ľudí v reproduktívnom veku. V Európe je postihnutých 1,5 milióna ľudí (0,2 % európskej populácie) a v Českej republike sa výskyt od roku 2005 výrazne zvýšil (Crohnova choroba o 44 % a ulcerózna kolitída o 20 %) a zápalovým črevným ochorením je postihnutých zhruba 60 000 pacientov.
U týchto nevyliečiteľných ochorení sa striedajú fázy vzplanutia ochorenia a kľudová fáza. Preto sa aj strava v priebehu choroby odlišuje a tiež ju sprevádza individuálnosť podľa znášanlivosti každého pacienta.
Diéta by mala byť zostavená individuálne nutričným terapeutom na základe odporúčania gastroenterológa. Mala by byť racionálna, rešpektovať súčasný zdravotný stav chorého a zohľadniť stupeň a závažnosť malnutrície, fázu choroby a pridružených komplikácií. Zároveň pre zvýšenie tzv. compliance (dodržiavanie liečby) a zapojenie pacienta by diéta mala zohľadniť jeho stravovacie zvyklosti a chute."
Zmeny stravy sa odvíjajú podľa aktuálneho stavu choroby, teda podľa striedania obdobia relapsov a remisií. V pokojovej fáze (remisia) nie je prísna diéta nutná – záleží na konkrétnom pacientovi, čo mu vyhovuje a čo nie. Všeobecne sa však odporúča jesť menšie porcie viackrát denne (5–6×), zahrnúť dostatok rozpustnej vlákniny (niekedy tiež „jemná“ vláknina, napríklad psyllium), prijímať dostatok tekutín a obmedziť tučné aj nadúvavé potraviny.
Pri akútnej fáze (relaps) panuje tzv. bezzvyšková diéta, kde sa obmedzuje predovšetkým tuk a nerozpustná vláknina („hrubá“ vláknina), obsiahnutá najviac v celozrnnom pečive, strukovinách, orechoch a čerstvom ovocí a zelenine. Pokrmy sa upravujú primárne dusením, naopak nevhodné je vyprážanie, grilovanie a údenie.
Na ďalšie vhodné a nevhodné potraviny počas akútnej fázy sa pozrieme v nasledujúcich odsekoch:
Potraviny, ktorým sa vyhnúť
Odporúčané potraviny
Pokiaľ vám niektoré z týchto potravín nerobia dobre alebo na ne máte alergiu, vyhnite sa im aj pri zápale čriev. Sami už najskôr viete, ktoré potraviny znesiete bez problémov, a ktoré nie. V prípade neistoty sa poraďte s lekárom alebo vyskúšajte domáce testy na potravinové intolerancie.
V preklade doslova „usrkávanie“, jedná sa o nutrične bohatú tekutú stravu, ktorá sa popíja po malom množstve. Predáva sa v lekárňach, spravidla vo forme malých fliaš. Vhodné najmä u osôb s malnutríciou.
Je dôležité sledovať, ako vaše telo reaguje na rôzne potraviny a prispôsobiť stravu podľa individuálnej znášanlivosti. Nenechajte sa zviklat aktuálnymi trendmi, počúvajte svoje telo.
Najmä pri hnačkách spojených so stratou tekutín. Najlepšie piť menšie množstvo vody, ale častejšie, avšak vždy oddelene od stravy.
Okrem druhu potravín a spôsobu tepelnej úpravy je nemenej dôležité jesť v pokojnom prostredí, v sede pri stole.
Menšie množstvo tukov je potrebné na vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch.
V akútnom stave sa môže objaviť intolerancia laktózy, preto je často vhodné obmedziť čerstvé mlieko a mliečne výrobky.
Diéta pri zápale čriev vyžaduje starostlivý a individuálny prístup. Základom je správny výber potravín, ktoré nezaťažujú črevá, a dostatočný príjem tekutín. Každý pacient by mal pristupovať k diétnym zmenám s ohľadom na svoje špecifické potreby a vždy by mal konzultovať diétny plán s odborníkom. Vhodná strava môže výrazne prispieť k zlepšeniu kvality života a ku kontrole príznakov zápalových ochorení čriev.
Tento článok je určený len na vzdelávacie účely a nenahrádza odbornú lekársku radu. Pre konkrétne odporúčania sa vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843040/
https://www.crohnscolitisfoundation.org/diet-and-nutrition/what-should-i-eat
https://www.nzip.cz/clanek/514-dieta-pri-strevnich-zanetech
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2019/01/06.pdf
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2011/07/08.pdf
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2011/10/10.pdf
https://www.solen.cz/pdfs/med/2022/04/04.pdf
Už na gymnáziu som mala v obľube biologické a chemické predmety, takže rozhodnutie pre farmaceutický odbor bolo jednoduché. Po absolvovaní Farmaceutickej fakulty Karlovej Univerzity som zapadla medzi rady lekárníc a lekárnikov s odhodlaním pomáhať ľuďom. Práca lekárnice je každodenným motorom na hľadanie nových informácií, sledovanie vývoja zdravotníckeho odvetvia. Vo voľnom čase sa rada venujem muzike a aktívne relaxujem v prírode.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.