DKA je život ohrozujúca komplikácia u pacientov, ktorí trpia cukrovkou. Ide o takmer úplný nedostatok inzulínu so zvýšenou hladinou stresových hormónov. Táto komplikácia sa najčastejšie vyskytuje u diabetikov I. typu, najmä u nových pacientov, ktorí svoje ochorenie zistia z dôvodu hospitalizácie s DKA. A aký je najlepší spôsob, ako sa tejto komplikácii vyhnúť? V tomto článku sa podrobne pozrieme na príčiny, prejavy a liečbu diabetickej ketoacidózy.
Táto komplikácia sa častejšie vyskytuje u diabetikov I. typu, ale nie je vylúčená ani u diabetikov II. typu, najčastejšie pri inej infekcii, úraze alebo operácii. DKA sa vyskytuje u pacientov, ktorí si neaplikujú množstvo predpísaného inzulínu podľa lekárskych odporúčaní alebo pri poruche inzulínovej pumpy. Často sa táto porucha vyskytuje aj pri zápale pľúc alebo infekcii obličiek. V minulosti bola DKA hlavnou príčinou úmrtia pri cukrovke I. typu pred začatím podávania inzulínových injekcií. Neliečená ketoacidóza je veľmi vážne ochorenie, ktoré môže byť smrteľné.
Príčinou tohto stavu je nedostatočné množstvo inzulínu v krvi.
DKA je vlastne druh prekyslenia organizmu spôsobeného hromadením ketolátok v pečeni. K tomuto procesu dochádza, keď je v bunkách nedostatok glukózy a telo začne namiesto glukózy rozkladať tuk. Inzulín je hormón, ktorý znižuje hladinu glukózy v krvi. Pri cukrovke je v krvi nadbytok glukózy. Keď je inzulínu nedostatok, bunky nezískavajú glukózu, preto musia použiť alternatívny zdroj príjmu. Na doplnenie energie sa aktivuje spaľovanie tukov a bielkovín. Počas procesu spaľovania tukov sa tvoria mastné kyseliny a následne ketóny, ktoré sa nespália a začnú sa hromadiť v tele. Keď je ich koncentrácia v krvi vysoká, pH krvi sa mení a stáva sa kyslejšou. Tento stav sa označuje ako ketoacidóza. V dôsledku toho dochádza k narušeniu hospodárenia s vodou a minerálmi s následnou dehydratáciou organizmu. Ak lekársky zásah nie je dostatočne rýchly, pacient môže utrpieť hyperglykemickú ketoacidotickú kómu. Tento stav je život ohrozujúci.
Tvorba ketolátok s nástupom hyperglykémie sa prejavuje:
„Pri podozrení na DKA sa pri vyšetrení vzorky moču nájdu ketóny a cukor. Pri odbere krvi potom bude diagnostikovaná zvýšená hladina glukózy, znížené pH, výchylky koncentrácie sodíkových, draselných iónov a chlóru. Hladina ketónových látok v moči sa dá zistiť pomocou diagnostických papierikov. Tento postup je odporúčaný pri glykémii vyššej ako 13 mmol/l alebo pri pociťovaní vyššie uvedených príznakov. V súčasnosti je možné diagnostikovať ketónové látky pomocou niektorých glukomerov.“
Pre úspešnú liečbu okamžite upravte hyperglykémiu. Je nevyhnutné si uvedomiť, že telo potrebuje doplniť inzulín. Pravidelne merajte hodnoty glukózy a v prípade potreby vyšetrite moč pomocou diagnostických papierikov na zistenie ketolátok. Čo najskôr sa napite, aby ste zabránili dehydratácii. V prípade zvracania cmúľajte kocky ľadu, a ak to situácia dovoľuje, dopĺňajte tekutiny minerálnou vodou. Nápoj pite pravidelne po dúškoch. V počiatočných štádiách DKA je podávanie minerálnych roztokov možno ešte dôležitejšie ako podávanie inzulínu. Dávku inzulínu neznižujte ani pri akútnom zvracaní. Pokračujte v monitorovaní glykémie a podľa nameraných hodnôt upravujte dávku inzulínu.
Mierne prípady DKA je možné zvládnuť doma, najlepšie v spolupráci s vaším všeobecným lekárom alebo diabetologickým centrom. Ak sa situácia nezlepší, glykémia neklesá, opakovane zvraciate, je nutné okamžite vyhľadať lekársku pomoc.
S najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebná hospitalizácia, po ktorej bude nasledovať podanie inzulínu, minerálov a intravenóznych tekutín. Pri prijatí do nemocnice pacienti zvyčajne trpia dehydratáciou a zrýchleným dýchaním. Dehydratácia môže byť taká závažná, že spôsobí šok. Na postupnú rehydratáciu a doplnenie stratených elektrolytov (najmä sodíka a draslíka) sa používa rýchle intravenózne podávanie tekutín, na zvrátenie ketózy a zníženie hladiny glukózy v krvi inzulín. Glykémiu však treba naďalej sledovať, pretože pri veľmi rýchlom poklese cukru hrozí riziko edému mozgu. Pri veľmi ťažkej acidóze sa na zvýšenie pH podáva intravenózne bikarbonát sodný. Použitie tejto látky je však vyhradené výlučne pre veľmi ťažké prípady. V menej závažných stavoch sa telo dokáže s nedostatkom inzulínu vyrovnať samo bez ďalších agresívnych vonkajších zásahov.
Liečba zvyčajne vedie k úplnému uzdraveniu, ale nezriedka sa vyskytujú nasledujúce komplikácie:
Aký je teda najlepší spôsob prevencie ketoacidózy? Kľúčom je prevencia a udržiavanie stabilnej hladiny glukózy v krvi. Nižšie sa pozrieme na niekoľko základných krokov, ako vyhnúť sa vzniku DKA:
Musíte byť informovaní a brať do úvahy, že existuje taká komplikácia cukrovky ako DKA. Je nevyhnutné dodržiavať správne skladovanie inzulínu a sledovať čas použitia každej ampulky. Pri liečbe inzulínovou pumpou kontrolujte miesta vpichu kanyly a dostatočne často meňte miesta vpichu. Opakovaná DKA u detí je často spôsobená psychosociálnymi dôvodmi spojenými s vynechaním inzulínu. Rodičia by mali zvýšiť dozor nad diabetom svojho dieťaťa vrátane správneho podávania inzulínu.
Toto je takmer úplný nedostatok inzulínu so zvýšenou hladinou stresových hormónov. Táto komplikácia sa najčastejšie vyskytuje u diabetikov I. typu, najmä u nových pacientov, ktorí zistia svoje ochorenie z dôvodu hospitalizácie s DKA. DKA je komplikovaný stav diabetes mellitus, pre ktorý nie je možné stanoviť všeobecne platné zásady terapie. Vždy je potrebné rozhodnúť, či je pacient viac ohrozený dehydratáciou alebo acidózou. DKA je vlastne také prekyslenie organizmu, ktorého príčinou je hromadenie ketolátok v pečeni. Pre úspešnú liečbu urýchlene upravte hyperglykémiu. Je nevyhnutné pamätať na to, že telo potrebuje doplniť inzulín a tekutiny, aby sa zabránilo dehydratácii. Dodržiavajte pravidlá prevencie pred vznikom DKA a majte na pamäti, že k jej nástupu dochádza veľmi rýchlo. V kritickom stave sa môžete ocitnúť v priebehu niekoľkých hodín. Pri rýchlej a vhodnej starostlivosti je prognóza miernej DKA priaznivá bez ďalších trvalých následkov.
Tento článok má len informatívny charakter. Neslúži ako náhrada lekárskej alebo lekárnickej konzultácie.
https://www.wikiskripta.eu/w/Diabetick%C3%A1_ketoacid%C3%B3za
https://www.cukrovka.cz/diabeticka-ketoacidoza
https://www.nemlib.cz/assets/uploads/2015/03/edukace-diabeticka-ketoacidoza_P23802.pdf
https://www.stefajir.cz/diabeticka-ketoacidoza
https://dl1.cuni.cz/pluginfile.php/892867/mod_resource/content/1/DKA_%C5%A0umn%C3%ADk5_ro%C4%8Dn%C3%ADk.pdf
https://mediset.cz/obrazky/download-prospekty/www_mediset_cz-DKA_mladistvi.pdf
Vyštudovala som odbor Výživa a potraviny na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Rozumiem tomu, akým spôsobom výživa ovplyvňuje ľudské zdravie a tiež tráviacim procesom v ľudskom tele. Som prevažne odborníkom na výživu detí, kde čerpám mnohokrát z osobných skúseností. Absolvovala som aj semestre anatómie a fyziológie, v ktorých sa aj naďalej vzdelávam. Počas štúdií som strávila rok v Taliansku, kde som sa naučila obstojne taliansky a aj to, v čom pre nás môže byť inšpiráciou stredomorská kuchyňa. Keď práve nepíšem články, tak cestujem, hrám volejbal a študujem marketing.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.