Každý z nás určite počul o cholere v súvislosti s históriou našich predkov, keď sa vyskytovali jej smrteľné pandémie. V rozvojových oblastiach sa týmto bakteriálnym ochorením môžeme nakaziť aj dnes. Správnou lekárskou starostlivosťou sa však dá prípadnému poškodeniu organizmu spoľahlivo čeliť. Napriek tomu nejde o príjemný stav – cholera sa vyznačuje najmä extrémnou hnačkou, ktorá rýchlo dehydruje.
Choleru spôsobujú baktérie Vibrio cholerae. Človek s nimi môže prísť do kontaktu a nakaziť sa viacerými spôsobmi. Bežným zdrojom nákazy je voda z rôznych zdrojov, ako sú nečisté rieky, studne a kanalizácia. V tomto prípade hrozí, že ochorenie postihne veľké množstvo ľudí, ktorí ju pijú alebo ju používajú len na umývanie zubov či umývanie riadu a potravín.
Baktérie sa zvyčajne dostávajú do vody prostredníctvom telesných výlučkov infikovanej osoby. Vo vode potom môžu prežiť až tri týždne. Sú však schopné prichytiť sa aj na potraviny, prostredníctvom ktorých sa potom po požití dostanú do tela. Baktérie môžu na potravinách prežiť až šesť týždňov, ak sa potraviny uchovávajú v chlade.
Výnimočne môže dôjsť aj k priamemu prenosu z človeka na človeka po kontakte s infikovanou stolicou alebo zvratkami.
„Hoci existuje očkovanie ako prevencia cholery, počítajme
s tým, že nie je stopercentne účinné. Do rizikových oblastí je potrebné
cestovať opatrne a dodržiavať hygienické opatrenia. Zásobte sa nezávadnou
pitnou vodou, ktorá by sa mala používať nielen na pitie, ale aj na umývanie
potravín a osobnú hygienu, napríklad na čistenie zubov.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča ako základné pravidlo:
Prevariť, upiecť, olúpať alebo nechať
byť.“
V našich podmienkach sa táto choroba prakticky nevyskytuje. Dokonca aj v prípade zavlečenia baktérie zo zahraničia ju možno pri správnom lekárskom prístupe a vysokej úrovni hygieny okamžite potlačiť bez vážnych zdravotných následkov a obetí.
V súčasnosti je cholera rozšírená v rozvojových krajinách a v oblastiach s nízkym sociálno-ekonomickým statusom, ktoré majú obmedzený prístup k čistej a pitnej vode, ako aj k dezinfekčným prostriedkom. Choroba zvykne prepuknúť v období dažďov, keď sa ľahko šíri vodou. K pandémiám teda často dochádza po prírodných katastrofách alebo v preplnených táboroch a provizórnych prístreškoch pre utečencov z chudobných krajín. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa cholerou každoročne nakazí 1,3 až 4 milióny ľudí na celom svete a zomrie na ňu 21 000 až 143 000 ľudí.
Cholera bola rozšírená v minulosti, keď ľudia nedbali na hygienu a
nemali prístup k upravenej pitnej vode. Historické záznamy naznačujú, že
mohla existovať už tisíce rokov, ale prvýkrát bola podrobne opísaná
v Indii v 5. storočí pred naším letopočtom.
A ešte v 19. storočí ľudstvo čelilo mnohým pandemickým vlnám. Choroba sa najprv masovo rozšírila v Indii a potom zasiahla Európu a Severnú Ameriku. Vyžiadala si státisíce obetí. Zároveň sa však v tomto období podarilo objasniť šírenie choroby, čo pomohlo zvýšiť hygienické štandardy a vybudovať hygienické systémy. Po zavedení týchto opatrení začala choroba ustupovať.
Vibrio cholerae majú schopnosť odolávať prostrediu s nízkym pH, čo im umožňuje prežiť v žalúdku a dostať sa do tenkého čreva, kde sa začnú množiť a aktívne škodiť. Baktérie sú infekčné a môžu sa vylučovať a šíriť ešte niekoľko dní alebo týždňov po odznení príznakov.
Zajímavé je, že samotné baktérie Vibrio cholerae nie sú priamym zdrojom problému. Zdravotné riziko predstavuje toxín nazývaný cholerový toxín, ktorý produkujú. Táto látka je zodpovedná za charakteristické príznaky cholery. Svojím pôsobením na črevá spôsobuje abnormálnu stratu tekutín a elektrolytov.
Nástup prvých príznakov je veľmi rýchly. Ochorenie sa zvyčajne prejaví do 24 hodín po preniknutí baktérií do organizmu. Inkubačná doba je vo všeobecnosti v priebehu niekoľkých hodín, zriedkavo až niekoľko dní.
Ako už bolo spomenuté, baktérie spôsobujú extrémnu dehydratáciu organizmu, ktorá nastáva v dôsledku silnej hnačky a v niektorých prípadoch zvracania. Môže ju sprevádzať aj bolesť brucha. Horúčky však zvyčajne nie sú prítomné. Častým sprievodným znakom je samotná dehydratácia. Strata vody môže byť až 26 litrov za deň.
Začiatočne sú príznaky mierne a nelíšia sa od bežnej cestovateľskej hnačky. Cholera môže dokonca prebiehať úplne bez akýchkoľvek príznakov. Približne v 20 % prípadov je však symptomatický priebeh závažný. V takýchto prípadoch sa pri nedostatočnom alebo neskorom zásahu stav veľmi rýchlo zhoršuje, s čím súvisia príznaky ako kŕče, pokles krvného tlaku a úbytok orgánov v dôsledku dehydratácie. Bez liečby je úmrtnosť pri závažných príznakoch až 50 %. Pri rehydratácii a odbornej lekárskej starostlivosti je však nižšia ako jedno percento.
Ochorenie na choleru v prípade náhlej hnačky nie je v našich podmienkach pravdepodobné. Lekári túto možnosť skôr zvažujú, ak ste sa vy alebo niekto z vašich blízkych vrátili z krajín, kde je táto choroba rozšírená. Samozrejme, zdravotnícki pracovníci v oblastiach, kde je známy výskyt cholery, budú brať do úvahy možnosť nákazy cholerou a na základe príznakov a ďalších diagnostických vyšetrení túto pravdepodobnosť ďalej posúdia.
Choroba sa diagnostikuje kultiváciou stolice. Na tento účel je potrebné odobrať vzorky alebo urobiť výter z konečníka. Je dôležité informovať mikrobiologické laboratórium o podozrení na choleru, pretože pri bežnej kultivácii vzoriek sa môže stať, že sa nepodarí zachytiť baktérie Vibrio cholerae. Ďalšou pomocnou metódou je vyšetrenie krvi, ktoré môže odhaliť špecifické protilátky. Vo vysokorizikových oblastiach sú k dispozícii aj rýchle testy, ktoré sú vhodné na odhalenie prítomnosti a ohnísk ochorenia.
Hlavným a základným prvkom liečby cholery je udržiavanie dostatočného množstva tekutín a elektrolytov v tele. Na tento účel sa používajú špeciálne rehydratačné roztoky. Tie sa zvyčajne podávajú perorálne alebo v ťažších prípadoch intravenózne pre rýchlejší nástup účinku. Dôležitá je aj izolácia pacienta a zvýšenie hygieny, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu ochorenia.
Lekár môže predpísať aj antibiotiká, ktoré môžu skrátiť trvanie hnačky a zvracania. Zvyčajne sa však podávajú len pri závažnejších príznakoch. Vo väčšine prípadov nie je podávanie antibiotík potrebné ani žiaduce z hľadiska ďalšieho šírenia pandémie – za posledné dve desaťročia si totiž mnohé kmene baktérií vyvinuli rezistenciu na celý rad antibiotík.
Vzhľadom na klesajúcu účinnosť antibiotík sa lekári snažia vyvinúť nové lieky proti cholere. Zaujímavé je, že sa zistilo, že mnohé prírodné látky majú pozitívne účinky na boj proti tejto chorobe. Napríklad výťažky z červenej papriky, sladkého feniklu a bieleho korenia majú schopnosť potlačiť viac ako 80 % produkcie toxínu cholery – v domácich podmienkach sa však nespoliehajte len na týchto pomocníkov a vždy vyhľadajte lekársku pomoc.
Hlavnou prevenciou je dodržiavanie hygienických pravidiel. Bežné dezinfekčné prostriedky sú proti týmto baktériám veľmi účinné, rovnako ako suché prostredie a teploty nad 60 °C. Sušenie a poctivé tepelné spracovanie sú preto dobrou voľbou pri príprave potravín a prevarenie slúži ako spoľahlivá úprava vody pred pitím alebo dokonca pred čistením zubov.
Nízke teploty nezabíjajú baktérie. Preto môžu byť kontaminované aj kocky ľadu. Ak sa nachádzate v rizikových oblastiach, nepite neupravenú vodu a dávajte si pozor na kvalitu potravín, ktoré konzumujete.
Ďalšou možnosťou ochrany pred cholerou je očkovanie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa odporúča najmä pre osoby s vyšším rizikom nákazy, ako sú zdravotnícki a humanitárni pracovníci. Pre bežných cestovateľov je postačujúce dodržiavanie vyššie uvedených hygienických pravidiel. V prípade prebiehajúcej pandémie v cieľovej destinácii však môže byť očkovanie vhodné aj pre turistov.
Vakcína sa podáva ústne a v dvoch dávkach, ktoré sa užívajú s odstupom najmenej jedného týždňa. U detí mladších ako šesť rokov sa vakcína delí na tri dávky. Týždeň po poslednom podaní vás vakcína chráni 2 roky proti cholere a 6 mesiacov proti niektorým ďalším pôvodcom cestovateľskej hnačky, ako je ETEC – enterotoxigénna Escherichia coli. Prípadné preočkovanie sa potom podáva v jednej dávke do dvoch rokov od prvej aplikácie. U detí mladších ako šesť rokov sa potom preočkovanie odporúča po šiestich mesiacoch.
Aj keď je cholera relatívne liečiteľná a existuje na ňu dokonca vakcína, stále je globálnym problémom a mnoho ľudí na celom svete s ňou bojuje a zomiera na ňu. Dôvodom je, že do rozvojových častí sveta sa nedostáva dostatočná pomoc a miestne podmienky sa zlepšujú len pomaly – prístup k čistej vode a sanitácii, povedomie o základných hygienických návykoch a úroveň zdravotnej starostlivosti a rýchlej lekárskej reakcie na epidémie.
V našich podmienkach sa cholery obávať nemusíte, ale ak cestujete do rozvojových krajín, mali by ste byť opatrní, dbať na zvýšenú hygienu a sledovať najmä kvalitu vody. Rizikové sú aj potraviny, ktoré mohli byť umyté infikovanou vodou. Baktérie cholery sa účinne ničia dezinfekciou a tepelnou úpravou. Možnosťou ochrany je aj očkovanie, najmä ak sa budete dlhodobo zdržiavať v rizikových oblastiach alebo ak v tom čase prebieha pandémia. Závažný neliečený priebeh môže byť život ohrozujúci, ale cholera sa dá správnym prístupom ľahko potlačiť. Rehydratácia je obzvlášť dôležitá na doplnenie tekutín stratených pri hnačke a zvracaní.
Tento článok má len informatívny charakter a nenahrádza konzultáciu s lekárom ani odbornú pomoc.
https://www.wikiskripta.eu/w/Cholera
https://emedicine.medscape.com/article/962643-overview#a2
https://www.nzip.cz/clanek/53-cholera
https://www.lekari-bez-hranic.cz/cholera
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholera/symptoms-causes/syc-20355287
https://www.ockovani-zahranici.cz/cholera-a-ockovani
Už počas štúdia na farmaceutickej fakulte v Hradci Králové som sa zaujímala predovšetkým o zdravie a s ním spojený životný štýl. Ako lekárnika ma baví neustály posun vpred vo vzdelávaní a neustály vývoj nášho pestrého odboru. Svoj voľný čas rada trávim aktívne, či už cestovaním, športom alebo s rodinou.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.