Čakanka: výhody a použitie

Čakanka (Cichorium intybus), je rastlina, ktorá má bohatú históriu používania v tradičnej medicíne a v kuchyni na celom svete. Jej modré kvety a horké listy možno nájsť na poliach aj v mnohých záhradách, kde je cenená nielen pre svoju estetickú hodnotu, ale najmä pre svoje zdravotné účinky a skvelú chuť.

pilulka

Výživové hodnoty

Čakanka je významný zdroj inulínu, prírodného prebiotika, ktoré podporuje zdravie črevnej mikroflóry a napomáha správnemu tráveniu. Inulín tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, je preto vhodný aj pre diabetikov.

 

Ďalej je bohatá predovšetkým na:

 

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová hovorí:

„Koreň čakanky môže dorastať až do dĺžky 30 cm, s priemerom až 1,5 cm. Je najvhodnejšie ho zbierať skoro na jar či na jeseň predtým, než dôjde k prízemným mrazíkom.

 

 

 

Po zbere by sa mali z koreňa starostlivo umyť nánosy pôdy. Následne sa koreň reže na kúsky dlhé približne 15 cm, ktoré sa uložia na tienisté, suché a dobre vetrané miesto, kde sa sušia pri teplote do 50 °C.

 

 

Z nastrúhaného koreňa čakanky sa potom dajú pripravovať nápoje ako náhrada kávy (tzv. melta). V histórii sa čakanka takto používala v dobách nedostatku kávy.“

Účinky čakanky

Tradične sa čakanke pripisujú detoxické a protizápalové účinky, najmä vo vzťahu k pečeni a obličkám. Tiež napomáha tráveniu z hľadiska podpory funkcie črevného traktu.

 

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha čakanka neutralizovať voľné radikály a spolu s ďalšími faktormi môže znižovať riziko chronických ochorení.

Použitie v kuchyni

Z čakanky sa používajú primárne listy a korene. Listy čakanky môžu byť použité čerstvé alebo blanšírované. V kuchyni je čakanka cenená pre svoju jedinečnú horkú chuť, ktorá oživuje šaláty, polievky a ďalšie pokrmy

 

Koreň čakanky sa často praží a používa ako zdravá alternatíva kávy bez kofeínu (melta). Koreň je možné tiež skaramelizovať s javorovým sirupom a limetovou šťavou pre unikátne dochutenie pokrmov.

 

Čakankové sirupy sú zase alternatívou k bežným sirupom na báze cukru. Využijete ich pri pečení aj do ovsených kaší alebo jogurtov.

Sladenie čakankou

Extrakt z koreňov čakanky, bohatý na inulín, je používaný ako prírodné sladidlo. Toto sladidlo má nízky glykemický index, čo z neho robí ideálnu voľbu pre diabetikov, a tiež pre všetkých, ktorí jednoducho hľadajú zdravšie alternatívy k bežnému cukru a chcú byť z pokrmu dlhšie sýti.

 

Navyše inulín podporuje rast prospešných baktérií v črevách, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravého tráviaceho systému.

Záver

Čakanka je rastlina plná prekvapení, od jej liečivých účinkov až po využitie v slanej a sladkej kuchyni. Či už ju pridáte do šalátu, vychutnáte si ju ako náhradu horúcej kávy alebo ju použijete na prirodzené osladenie jedál, čakanka je rastlina, ktorá si zaslúži vašu pozornosť pre svoje skvelé zloženie s vitamínmi a minerálmi a množstvom vlákniny.

 

Tento článok je určený len na vzdelávacie účely a nenahrádza odbornú lekársku radu. Pre konkrétne odporúčania sa vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

Zdroje

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC8912­540/

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-92/chicory

https://www.web­md.com/diet/he­alth-benefits-of-chicory

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/28105758/

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vyštudovala som farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Od 90. rokov sa nepretržite venujem praktickému lekárenstvu, pričom sa tiež zaujímam o novinky vo svete farmácie. Dôkladne zisťujem zloženie produktov, ktoré sú dostupné v zahraničí a u nás zatiaľ nie. Voľný čas predovšetkým trávim s rodinou, s ktorou veľmi rada chodím do prírody a po horách. Aktívne sa tiež venujem foteniu, volejbalu a posilňovni.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.