Múka je bežnou súčasťou mnohých potravín, vrátane chleba, pečiva a dezertov. Často sa tiež používa ako zahusťovadlo do omáčok a polievok. Väčšina výrobkov sa vyrába z bielej alebo pšeničnej múky. Ak však trpíte celiakiou alebo alergiou a citlivosťou…
Múka je bežnou súčasťou mnohých potravín, vrátane chleba, pečiva a dezertov. Často sa tiež používa ako zahusťovadlo do omáčok a polievok. Väčšina výrobkov sa vyrába z bielej alebo pšeničnej múky. Ak však trpíte celiakiou alebo alergiou a citlivosťou na lepok, neznamená to, že sa musíte vzdať všetkých spomenutých pochúťok. U nás nájdete v ponuke široký výber rôznych bezlepkových múk, s ktorými spoľahlivo nahradíte klasickú múku. Bezlepkové múky sú vyrábané z rôznych surovín, každá má jedinečnú chuť, vôňu a textúru. Okrem toho väčšina z nich na rozdiel od bežnej, pšeničnej múky obsahuje podľa druhu rôzne telu prospešné látky, od vlákniny, až po minerály a antioxidanty.
Mandľová múka – je možné ju využiť v rôznych receptoch na pečenie. Vyrobená je z mletých, blašírovaných mandlí. Je ňou možné nahradiť bežnú múku v pomere 1:1 v pečive, využiť sa dá tiež ako alternatíva strúhanky. Mandľová múka je bohatá na železo, horčík, vápnik, draslík, meď a mangán. Je tiež zdrojom vitamínu E a mononenasýtených mastných kyselín.
Pohánková múka – pohánka patrí medzi pseudocereálie, skupiny obilnín podobná cereáliám. Má bohatú zemitú chuť a je vhodná najmä na pečenie chleba. Keďže je drobivejšia, je vhodné ju skombinovať s iným typom múky (napr. s ryžovou múkou). Obsahuje celý rad vitamínov B, minerály ako je železo, foláty, horčík, zinok, mangán. Tiež má vysoký obsah vlákniny a antioxidantov.
Amarantová múka – rovnako ako pohánka sa amarant považuje za pseudocereáliu. Má zemitú, orieškovú chuť, a ľahko príjma chuť ostatných prísad. Pri pečení je vhodné ju skombinovať s inými múkami. Obsahuje vysoký podiel vlákniny, bielkovín, a stopové prvky mangán, horčík, fosfor, železo a selén.
Teffová múka – dá sa použiť na rôzne jedlá ako napr. palacinky, chlieb. Možno ňou nahradiť 25 – 50% klasickej múky. Má vysoký obsah bielkovín, čo podporuje pocit sýtosti. Tiež obsahuje vápnik a vitamín C.
Ovsená múka – vyrába sa mletím celozrnného ovsa. Obsahuje beta-glukán, bielkoviny, horčík, fosfor, vitamíny skupiny B a antioxidanty.
Kukuričná múka – vyrába sa z celého jadra kukuričného zrna a je veľmi jemno namletá. Je možné ju použiť na zahustenie, ale pripravuje sa z nej aj chlieb a tortilly. Má vysoký obsah vlákniny, antioxidanty luteín a zeaxantín, vitamín B6, tiamín, mangán, horčík a selén.
Cícerová múka - cícer má orieškovú chuť a zrnitú štruktúru a je obľúbený v blízkovýchodnej a indickej kuchyni. Z cícerovej múky sa vyrába falafel, hummus a chlebová placka. Je dobrým zdrojom vlákniny a bielkovín na rastlinnej báze. Tieto živiny spolupracujú na spomalení trávenia, podpore plnosti a riadení telesnej hmotnosti. Cícerová múka má tiež vysoký obsah minerálov horčíka a draslíka, ktoré majú pozitívnu úlohu pri podpore zdravia srdca.
Kokosová múka – vyrába sa zo sušenej kokosovej dužiny a má jemnú, kokosovú chuť. Jej ľahká textúra je veľmi podobná bežnej múke a dá sa použiť na pečenie chleba a bežných dezertov. Obsahuje vlákninu a zdravé, nasýtené tuky.
Tapioková múka – používa sa ako zahusťovadlo do polievok, omáčok a koláčov a nemá žiadnu zreteľnú chuť alebo vôňu. Môže sa tiež použiť v kombinácii s inými bezlepkovými múkami v receptoch na chlieb.
Konopná múka - ideálna na pečenie a zahusťovanie omáčok. Konopná múka s vysokým obsahom vlákniny, mastných kyselín, vitamínov a minerálov dodáva kreatívny a výživný šmrnc domácemu pečivu, muffinom, sušienkam a palacinkám.
Kamutová múka – prastará múka pôvodne z Egypta. Kamut je oceňovaný pre svoju jemnú, maslovú, orieškovú chuť a vysoký obsah bielkovín a výživných látok. Táto múka je vhodná najmä na kváskovanie.
Tekvicová múka – túto múku môžete používať do pečiva, ako je chlieb, sušienky, sušienky, palacinky, koláče, lievace, oblátky, ba dokonca aj zmrzliny a smoothies. Vyrába sa zo sušenej tekvicovej dužiny, prípadne aj so šupkou a so semien. Tekvica je bohatá na vlákninu, minerálne a stopové prvky, a najmä na vitamín A.
Užívatelia hodnotia najlepšie značky Wolfberry, Najtelo a Allnature. Najlepšie hodnoteným výrobkom je Najtelo BIO kokosová múka 500 g.
Nenašli ste, čo ste hľadali?
Pošlite nám tip na produkt a my ho skúsime zaradiť do ponuky.
Odporučiť produktPotrebujete poradiť?
Napíšte nám a radi vám pomôžeme s výberom a vyhľadávaním vhodného produktu.
Tovar z kategórie Bezlepkové múky sme pre vás podkladali od najlacnejších po najdrahší. V kategórii Bezlepkové múky nájdete tovar poskladaný od najkvalitnejších kúskov. Tie najpredávanejších kúsky v kategórii Bezlepkové múky nájdete medzi prvými.