Antioxidanty - Now Foods - najlacnejšie produkty (0 produktov)

Antioxidanty sú látky, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Neutralizujú škodlivé voľné radikály a chránia tak telo pred oxidačným poškodením.

Čo sú antioxidanty

Antioxidanty majú pre naše telo skutočný prínos. Chránia bunky …

Zobraziť viac

Antioxidanty sú látky, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Neutralizujú škodlivé voľné radikály a chránia tak telo pred oxidačným poškodením.

Čo sú antioxidanty

Antioxidanty majú pre naše telo skutočný prínos. Chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov tým, že sa na ne naviažu a neutralizujú ich aktivitu. Sú teda takou prírodnou biologickou reakciou na toxíny zo životného prostredia. Niektoré antioxidanty si vie telo vyrobiť samo, iné musíme získavať zo stravy. S vekom ich produkcia kolíše.

Antioxidanty delíme na prírodné a syntetické.

Prírodné antioxidanty:

  • Vitamíny - vitamín A, vitamín B, vitamín C a vitamín E
  • Zinok, selén, koenzým Q10
  • Bobuľoviny - napr. čučoriedky
  • Ovocie a zelenina - čerešne, jahody, maliny, paradajky, brokolica, artičoky, červená kapusta
  • Fazuľa
  • Ľanové semienka
  • Čierny čaj a káva
  • Medicinálne huby
  • Horká čokoláda

Ako silné prírodné antioxidanty sa uvádzajú tiež napr. spirulina alebo karotenoidy.

Nesmieme ale zabúdať ani na ďalšie potraviny či koreniny so silnými antioxidačnými vlastnosťami. Patrí sem napríklad oregano, sladké drievko, kôpor alebo mäta.

Účinky antioxidantov

Okrem toho, že posilňujú imunitný systém, hrajú antioxidanty tiež kľúčovú úlohu v prevencii proti vzniku kardiovaskulárnych chorôb a ďalších chronických ochorení (napr. rakovina, ochorenie srdca, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal).

  • Ochrana buniek pred starnutím
  • Antioxidanty proti rakovine - riziko vzniku rakoviny znižuje kombinácia antioxidantov, ako sú beta-karotén, vitamín E, selén a vitamín C
  • Znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení
  • Detoxikácia a regenerácia - pomáhajú odstraňovať škodlivé látky z tela

Účinky antioxidantov sa využívajú aj v potravinárstve. Pridávajú sa do potravín, aby sa zabránilo niektorým nežiaducim procesom a predĺžila sa tak ich trvanlivosť.

Voľné radikály - oxidačný stres

Ide o veľmi reaktívne častice (elektróny), ktoré vznikajú ako vedľajší produkt látkovej výmeny v organizme - či už kvôli znečistenému ovzdušiu, stresu či zlej strave. Spôsobujú poškodzovanie buniek, proteínov a DNA, sú príčinou vzniku mnohých vážnych ochorení a urýchľujú starnutie organizmu.

Voľné radikály ďalej prispievajú ku:

  • Vzniku cukrovky
  • Vzniku očných chorôb
  • Vzniku zápalov a nádorov
  • Vzniku radu pľúcnych, kožných a neurodegeneratívnych chorôb
  • Poruchám imunity
  • Podporujú vírusové infekcie
  • Pôsobia na mužskú neplodnosť

Zákazníci si najviac obľúbili značky Viridian, Zerex a Advance. Pokiaľ ste si nezvolili tu žiadny tovar, skúste sa pozrieť aj na kategórie Resveratrol.