Od starovekého Egypta, cez tradičnú čínsku medicínu, až po modernú farmakológiu, sladovka hladkoplodá zaujíma významné miesto vďaka svojim jedinečným vlastnostiam a širokej škále použitia. Tento článok poskytuje detailný pohľad na históriu, lekárske využitie a bezpečnosť sladovky, a zároveň zdôrazňuje jej význam v súčasnom liečiteľstve a výskume.
Sladovka hladkoplodá (Glycyrrhiza glabra) je súčasťou čeľade bôbovitých a je tak možno trochu prekvapivo príbuzná napríklad s fazuľami alebo arašidmi. Jedná sa o vytrvalú bylinu, ktorá dorastá do výšky 1 až 1,5 metra s rovnou silnou stonkou a dlhými koreňmi, jej plodmi sú struky.
Sladovka hladkoplodá má mnoho druhov, ktoré sú rozšírené v rôznych častiach sveta, vrátane Európy, Ázie a dokonca aj Severnej Ameriky. U nás sa jej darí najmä v teplejších oblastiach južnej Moravy. Táto rastlina je známa svojim koreňovým systémom, ktorý je schopný prenikať do veľkých hĺbok, čo jej umožňuje prežívať v rôznych podmienkach.
Sladovka má tiež hlboké historické korene v mnohých kultúrach sveta. Pochádza z oblastí Západnej Ázie a Stredomoria a bola známa už starovekým civilizáciám, vrátane Egypta, Ázie a Indie. V Egypte bola napríklad nájdená v hrobke faraóna Tutanchamóna, čo svedčí o jej význame v tom čase. V indickej ajurvéde bola sladovka uznávaná pre svoje liečivé vlastnosti, najmä ako prostriedok na zmiernenie rôznych zdravotných ťažkostí, od kašľa až po gastrointestinálne problémy.
Sladovka bola cenená aj v tradičnej čínskej medicíne, kde bola považovaná za kľúčovú zložku mnohých bylinných zmesí. V tejto tradícii bola používaná na posilnenie energie Qi, zlepšenie funkcie pľúc a harmonizáciu ďalších bylín v receptúrach. V stredoveku sa sladovka rozšírila do Európy, kde bola používaná v liečiteľstve aj v kuchyni. Stala sa populárnou pre svoju sladkú chuť a využitie v liečivých prípravkoch. To jej vydržalo v podstate dodnes, kedy sa teší pozornosti modernej západnej medicíny.
„Sladovka je zaujímavá a mnohostranná rastlina, ktorá je známa po celom svete vďaka svojim špecifickým chuťovým vlastnostiam a liečivým účinkom. Okrem farmácie sa bežne používa ako prírodné sladidlo a aróma v potravinách, sladkostiach a nápojoch. Jednou z hlavných aktívnych zložiek sladovky je glycyrrhizin, ktorý je až 50-krát sladší ako cukor.“
V modernej dobe sa sladovka využíva v rade lekárskych a farmaceutických aplikácií. Jej korene obsahujú sladkú látku zvanú glycyrrhizin, ktorá je až 50-krát sladšia ako cukor a má potenciálné protizápalové a antivirotické účinky.
Je tiež súčasťou mnohých bylinných doplnkov stravy. Vzhľadom na svoje potenciálne vedľajšie účinky, ako je zvýšenie krvného tlaku a zníženie hladiny draslíka v krvi, je však potrebná opatrnosť pri jej užívaní, najmä u osôb s vysokým krvným tlakom alebo s ochoreniami srdca a obličiek. Existujú aj špeciálne formy sladovky, ako je DGL (deglycyrrhizinated likorice), ktoré majú odstránený glycyrrhizin a môžu byť bezpečnejšie pre dlhodobé užívanie.
Sladovka môže mať v niektorých prípadoch nežiaduce vedľajšie účinky. Jednou z hlavných zložiek sladovky je glycyrrhizová kyselina, ktorá môže mať významný vplyv na telesné systémy, najmä pri nadmernej konzumácii. Zvýšený krvný tlak, znížená hladina draslíka v tele a svalová slabosť sú niektoré z hlavných vedľajších účinkov, ktoré môžu nastať. Tieto účinky môžu byť obzvlášť problematické pre osoby trpiace hypertenziou alebo srdcovými či obličkovými chorobami.
Je tiež dôležité zdôrazniť, že tehotné ženy by sa mali vyvarovať nadmernej konzumácie sladovky, pretože by mohlo dôjsť k predčasnému pôrodu a zdravotným problémom u dieťaťa. Sladovka s odstránenou glycyrrhizovou kyselinou (sladkého drievka DGL) môže mať menšie vedľajšie účinky, ale stále je potrebné byť opatrný pri jej používaní.
Sladovka, známa svojimi sladkými koreňmi a širokým využitím v tradičnej medicíne, zostáva predmetom záujmu aj pre súčasné vedecké štúdie. Jej história použitia siaha do starovekého Egypta, Číny, Indie a je doložená aj v tradičných medicínskych textoch. Moderná veda skúma sladké drievko v kontexte tráviacich problémov, menopauzálnych symptómov, kašľa a kožných ochorení. Hoci je sladovka všeobecne považované za bezpečnú, je dôležité si byť vedomý potenciálnych rizík spojených s jej nadmerným užívaním, vrátane vplyvu na krvný tlak a hladinu draslíka v tele.
Tento článok je určený len na vzdelávacie účely a nenahrádza
odbornú lekársku radu. Pre konkrétne odporúčania sa vždy poraďte
s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/liquorice
https://www.nccih.nih.gov/health/licorice-root
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-881/licorice
https://www.healthline.com/nutrition/licorice-root
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323761
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-licorice-root-89727
https://www.health.com/condition/heart-disease/black-licorice-bad-for-you
https://froemkelab.med.nyu.edu/surgery/content?ChunkIID=21674
Vyštudovala som odbor Výživa a potraviny na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Rozumiem tomu, akým spôsobom výživa ovplyvňuje ľudské zdravie a tiež tráviacim procesom v ľudskom tele. Som prevažne odborníkom na výživu detí, kde čerpám mnohokrát z osobných skúseností. Absolvovala som aj semestre anatómie a fyziológie, v ktorých sa aj naďalej vzdelávam. Počas štúdií som strávila rok v Taliansku, kde som sa naučila obstojne taliansky a aj to, v čom pre nás môže byť inšpiráciou stredomorská kuchyňa. Keď práve nepíšem články, tak cestujem, hrám volejbal a študujem marketing.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.