Dobrý deň. Ide prosím o umelé, alebo prírodné sladidlo? Ďakujem. Andrea
Dobrý deň,
Erythritol je v prírode bežne sa vyskytujúci cukrový alkohol prítomný v niektorých druhoch ovocia a fermentovaných potravinách, ako sú hrozno, hrušky, víno, syr a huby. Toto sladidlo poskytuje vysoké percento sladkosti spracovaného cukru, avšak neobsahuje vôbec žiadne kalórie a má nulový glykemický index. Preto je vhodný predovšetkým pre športovcov a diabetikov. Erytritol sa vyrába prirodzenou fermentáciou glukózy z kukuričného alebo pšeničného škrobu.
Dostupný je v prevažnej väčšine prípravkov v sypkej forme, viď Nízkokalorické sladidlá.
Jeho výhodou je predovšetkým absencia preháňavých a ďalších nepríjemných nežiaducich účinkov na trávenie, na rozdiel od iných cukrových alkoholov, ako je sorbitol, xylitol a laktitol. Je schválený pre použitie vládnymi regulačnými agentúrami vo viac ako 60 krajinách, od roku 2015 vrátane krajín EÚ.
Výnimočne sa môže pri vysokom príjme (viac ako 50 g za deň) objaviť pálenie záhy, preto sa túto hranicu odporúča neprekročiť.
S pozdravom,
Pavel Horký
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.