Užívanie kombuchy je datované už okolo roku 200 pred naším letopočtom. Vedecky bola prvýkrát skúmaná v roku 1852.
Kombucha nie je huba, ale symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérií. Kombucha rastie v čaji, kde je podporovaná kofeínom, teobromínom a teofylínom, avšak je možné ju pripraviť aj v bylinných čajoch. Na povrchu čaju sa vytvára celulózový fungus – materská huba, od ktorej sa neskôr oddeľujú huby dcérske - huba sa množí.
Kombuchu môžu užívať deti od troch rokov. Odporúča sa piť jeden pohár ráno na lačno a dve počas dňa pred jedlom. Spočiatku môže pitie kombuchy vyvolávať nechcené pocity v oblasti žalúdka. Tento stav je dočasný a zmiernime ho podávaním kombuchy po jedle.
Čo potrebujeme:
- čierny alebo zelený čaj - množstvo 2-8 g na 1 liter, najlepšie Darjeeling Himalaya alebo Ceylon,
- cukor repný alebo trstinový - množstvo 80 g na 1 liter,
- nádobu na kvasenie kombuchy - najlepšie sklenenú,
- kombuchovú násadu.
Postup prípravy
Uvarte množstvo čaju, ktoré chcete kvasiť, rozmiešajte v ňom cukor a nechajte ho vychladnúť na teplotu okolo 30 ° C. Po vychladnutí položte fungus kombuchy na povrch čaju a pridajte nálev, v ktorom bol. Zakryte priedušným textilným obrúskom, uchovávajte v tieni na mieste s teplotou približne 21-24 °C a nechajte kvasiť podľa vašej chuti cca 7-20 dní. Počas tejto doby ochutnávajte slamkou, či nápoj dosiahol požadovanú chuť. Po dokvasení, podľa vašich predstáv, vyberte fungus, ktorý sa rozrástol, uložte ho do nádoby a zalejte trochou hotovej kombuchy pre ďalšie použitie. Kombuchu prelejte cez sitko do fliaš a môžete ju piť.
Počas kvasenia by sa v miestnosti nemalo fajčiť ani byť prítomné iné pachy. To má veľký vplyv na chuť. Taktiež by kombucha nemala byť umiestnená v nádobách z hliníka a ďalších kovov, okrem kvalitného nerezu. Pre výrobu kombuchy možno použiť aj rôzne druhy bylín. Hotová kombucha nesmie byť ohrievaná nad 50 ° C. Po viacnásobnom použití sa môže meniť chuť nápoja, pretože kombucha starne.
Kombucha je nesmrteľná, pri dobrej starostlivosti vám bude dávať neustále nové dcérske kombuchy.
Zloženie
Násada obsahuje fungus cca 7 x 7 cm a kvasný ocot, v ktorom je kombucha uchovávaná kvalitne po neobmedzenú dobu. Násada je vhodná na 5 l čaju, potom je možné ju naďalej neobmedzene množiť.
Surovina na prípravu bylinkového čaju - nálevu.
Pozrite tiež ďalšie produkty značky Salvia Paradise, ktoré sú v kategóriách Potraviny, nápoje a Nápoje. Výrobok hodnotilo 13 zákazníkov a 62 % by ho odporúčalo aj ostatným. Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Kombucha.
EAN | 8595595903086 |
Značka | Salvia Paradise |
Pre | Pre dospelých Pre deti |
Vlastnosti | Bez sladidiel Prírodné Bez chémie Vegan Pre vegetariánov Bez konzervačných látok Bezgluténový výrobok GMO-free Bez alkoholu Bez aspartamu (sladidlo) Bez laktózy Bez farbív |
Vek | >3 rokov |
Veľkosť balenia | 300 ml |
Druh čaju | Bylinný |
Krajina pôvodu | Japonsko |
Forma potravín | Čajová zmes |
Príchuť | Houbová |
Alergeny | Bez laktózy |
Originálny názov | Salvia Paradise Kombucha násada 300ml |
Dodávateľ na trh | Salvia Paradise |