Koniec roka sa blíži a vy máte pocit, že alkoholu a nie úplne zdravého životného štýlu už bolo dosť, a chcete nový rok začať s lepšou životosprávou? Možno by ste mohli začať pri svojej pečeni. Ak sa správne postaráte o tento dôležitý orgán, bude vám vďačné celé telo.
Pečeň je zložená zo štyroch lalokov a zjednodušene si ich môžete predstaviť ako veľký filter škodlivých látok, ktorý telu zaisťuje, že sa do neho dostanú iba tie prospešné látky (bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály atď.) a naopak odfiltruje toxíny a ďalšie nebezpečné látky z tela preč. Pečeň zaisťuje tvorbu žlče, ktorá nám zjednodušuje trávenie, produkujú niektoré hormóny a majú množstvo ďalších dôležitých úloh.
Pečeň najviac zaťažuje alkohol, drogy, nadmerné užívanie liekov, toxíny zo životného prostredia alebo veľké množstvo cukrov a tukov. Avšak, dokážu sa naozaj pozoruhodne samé regenerovať – keď je pri operácii odstránený celý jeden lalok, v priebehu niekoľkých týždňov ho telo vie nahradiť.
Aj napriek tomu sú regeneračné schopnosti pečene obmedzené; pokiaľ by sme ich neustále zaťažovali, nemali by na regeneráciu dostatok času a postupne by dochádzalo k nevratnému poškodeniu. Sú významným kolieskom v stroji zvanom ľudské telo, preto by sme si ich mali rozmaznávať zdravým životným štýlom.
To, že s pečeňou nie je niečo v poriadku, nemusíme spoznať hneď, pretože príznaky sú naozaj široké:
Tieto príznaky sú typické v prípade preťaženia alebo aj
akútnych ochorení pečene (mononukleóza, žltačka a
ďalšie). Ochorenie pečene ale môže byť aj chronické,
v tom prípade je dlhú dobu bez príznakov, tie nastanú, až keď je naozaj
zle a jedná sa o fibrózu či cirhózu pečene.
Steatóza pečene môže byť spôsobená nadmernou konzumáciou alkoholu, ale aj nadváhou či cukrovkou. Niektorí chorí nemajú s alkoholom žiadny problém, v tom prípade sa jedná o nealkoholové stučnenie pečene. V súčasnej dobe je to jedno z najčastejších ochorení pečene. Hromadenie tuku v pečeni často nemá žiadne príznaky a tento problém sa spravidla zistí náhodne pri vyšetrení u lekára. Niekedy ho ale sprevádza bolesť brucha a nevoľnosť.
Alkohol je pre pečeň priam devastujúca. Ak nemáte žiadne zdravotné problémy a príležitostne si dáte malé množstvo alkoholu, pečeň sa rýchlo zregeneruje. Ak ale popíjate každý deň alebo vaša potreba alkoholu hraničí so závislosťou, nečaká vás nič príjemné.
Keď sa zúčastníte večierka, kde alkohol tečie prúdom, majte na pamäti, že iba 10% dokážu odbúrať obličky a pľúca, ale so zvyšným množstvom si musí poradiť pečeň. Takúto jednorazovú akciu ešte spracujú, ale musíte im potom dať čas na zotavenie. Ak ich tejto záťaži vystavujete pravidelne, pečeň sa ničí, na tkanive sa postupne vytvárajú jazvy, čo môže vyústiť najprv do hepatitídy (žltačky) a potom cirhózy. Pečeň alkoholika tvorí zjazvené tkanivo, ktoré nedokáže správne plniť svoju funkciu.
Jedným z počiatočných príznakov, že s pečeňou je niečo v neporiadku, môže byť bolestivý tlak na pravej strane brucha pod rebrami. Je to spôsobené tým, že je pečeň zväčšená vplyvom stučnenia a v takom prípade už by sme mali navštíviť lekára a riešiť s ním problém s alkoholom a životosprávou.
Mali by sme jesť čo najmenej priemyselne spracovaných potravín, ideálne v BIO kvalite (neobsahujú totiž pesticídy) s vyšším obsahom vlákniny a nižším obsahom cukru. Zabudnite na fastfood a radšej si doprajte listovú a kapustovitú zeleninu, vlašské orechy, potraviny s dostatkom bielkovín a hlavne dostatok tekutín.
Veľmi účinnou zeleninou pre zdravú pečeň je artičok.
V našich končinách sa dá zohnať mrazený alebo konzervovaný, čím sa
trochu zníži obsah vitamínov, ale dôležitá látka cynarín, ktorá
podporuje čistenie a detox
pečene, zostáva v rovnakom množstve.
Okrem vyššie spomínaných potravín vyskúšajte aj horké bylinky a zeleninu, napr. čakanku, rukolu, púpavu a ďalšie, ktoré údajne stimulujú trávenie a produkciu žlče. Ako antioxidanty pôsobí pestrec mariánsky a tiež kurkuma a zázvor.
„Pri tzv. jarných očistných kúrach je vhodné zamerať sa na posilnenie funkcie pečene zmenou skladby jedálnička, obmedziť konzumáciu alkoholu a dodržiavať pitný režim. Veľkou záťažou sú jedlá príliš mastné, vyprážané alebo grilované. Ideálna je konzumácia dusených potravín, listovej a horkej zeleniny.
Prijímané sacharidy by mali mať nízky glykemický index. Pri jarnej očiste je vhodná konzumácia ľahko stráviteľných bielkovín – obsiahnutých predovšetkým v rybách, zverine, strukovinách, semienkach a obilninách. Na detoxikácii organizmu sa okrem pečene podieľajú aj obličky, črevá, pľúca a lymfatický systém. Nezanedbateľnú úlohu zohráva aj najväčší orgán ľudského tela – kože.“
Pečeňovú diétu odporučí lekár pri zistení zvýšených pečeňových testov. Samozrejme ju môžete tiež vyskúšať, ak máte pocit, že vaša pečeň dostáva veľa zabrať. Ale musíte počítať s tým, že kvôli vynechaniu veľkého množstva potravín môže hroziť nedostatok niektorých vitamínov a ďalších potrebných látok.
Nejedná sa o diétu, pri ktorej by ste mali chudnúť, ale o potravinové obmedzenia, ktoré pomáhajú pečeni sa poriadne regenerovať. Chudnutie samozrejme môže prebiehať ako vedľajší účinok diéty. Pečeňová diéta môže trvať mesiace, roky, ale môže byť aj doživotná. Lekár ju odporúča po prekonanej mononukleóze, žltačke, kvôli cirhóze pečene alebo iným ochoreniam.
Pri pečeňovej diéte je absolútne zásadné vysadenie alkoholu. Mali by ste zaradiť potraviny s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom tuku, dopriať si veľa zeleniny a ovocia, ale pozor na nadúvavé potraviny (kapusta, kel, karfiol, strukoviny a ďalšie). Zamerajte sa aj na prípravu jedál – varenie v pare, dusenie, pečenie bez tuku. Oblúkom sa vyhýbajte vyprážaným a tučným jedlám a tiež čerstvému pečivu.
Nasledujúce lieky sa užívajú väčšinou pri chronických problémoch. Pretože pečeň úzko súvisí so žlčníkom, bývajú lieky na pečeň vhodné aj na problémy so žlčníkom.
Na podporu správneho fungovania pečene môžete využiť doplnky stravy obsahujúce látky s antioxidačným účinkom, ktoré tak prispievajú k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom.
Ak chcete pečeni pomôcť s regeneráciou a ľahšou detoxikáciou, môžete siahnuť po niektorom z čajov na pečeň. Veľmi známe je napríklad využívanie pestreca mariánskeho, ktorý vďaka látke silymarín prispieva k normálnej funkcii pečene a žlčníka. Vyskúšajte aj chlorellu, zelenú riasu vo forme prášku, ktorá obsahuje mnoho aktívnych látok a antioxidantov.
https://www.solen.cz/pdfs/lek/2007/05/15.pdf
https://www.solen.cz/…15/03/08.pdf
Vyštudovala som farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Od 90. rokov sa nepretržite venujem praktickému lekárenstvu, pričom sa tiež zaujímam o novinky vo svete farmácie. Dôkladne zisťujem zloženie produktov, ktoré sú dostupné v zahraničí a u nás zatiaľ nie. Voľný čas predovšetkým trávim s rodinou, s ktorou veľmi rada chodím do prírody a po horách. Aktívne sa tiež venujem foteniu, volejbalu a posilňovni.