Kešu orechy - Bez konzervačných látok (0 produktov)

Kešu orechy sú obľúbenou pochúťkou. Ide o plody ovocného stromu obličkovca západného, ktorý sa najčastejšie pestuje v Indii a Vietname, ale tiež v Afrike. Tieto oriešky, typické svojím obličkovitým tvarom, sú nielen veľmi chutné, ale aj prospešné …

Zobraziť viac

Kešu orechy sú obľúbenou pochúťkou. Ide o plody ovocného stromu obličkovca západného, ktorý sa najčastejšie pestuje v Indii a Vietname, ale tiež v Afrike. Tieto oriešky, typické svojím obličkovitým tvarom, sú nielen veľmi chutné, ale aj prospešné pre náš organizmus a zaraďujú sa medzi tzv. superpotraviny.

Čo sú kešu orechy?

Z botanického hľadiska vlastne nejde o orechy, ale o jedlé nažky stromu obličkovca západného, dorastajúceho do výšky až 12 metrov, pôvodom z Brazílie. Odtiaľ ho v 16. storočí doviezli portugalskí moreplavci do Mozambiku, odkiaľ sa šíril naprieč celou Afrikou a juhovýchodnou Áziou. Kešu majú lahodnú, jemne sladkastú chuť, priaznivý vplyv na náš organizmus a skvele zasýtia. Na rozdiel od iných orieškov obsahujú oveľa menej tuku, sú teda vhodné aj pri diétach.

Aký vplyv na zdravie majú kešu orechy?

Kešu oriešky majú celé množstvo priaznivých účinkov na náš organizmus. Sú výborným zdrojom horčíka a vitamínov (B, C, A, E), obsahujú kyselinu listovú a z minerálov molybdén, fluór, vápnik, selén, jód, kobalt, mangán, zinok a sodík. Ďalej sú zdrojom proteínov, vlákniny, zdravých tukov (omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny) a ďalších látok.

Ako si na nich pochutnať?

Konzumácia kešu orieškov má priaznivý vplyv na celé telo, takže pokiaľ chcete žiť naozaj zdravo, mali by ste ich konzumovať denne. Napríklad jedna porcia kešu obsahuje až 83 mg horčíka, čo zodpovedá zhruba 20 % dennej potreby. Kešu oriešky možno konzumovať v naturálnej forme ako pochúťku alebo na zahnanie hladu, ale siahnuť môžete aj po praženom, solenom alebo ochutenom variante. Kešu sa pridávajú do rôznych orechových aj müsli zmesí.

Okrem samotného maškrtenia ich možno použiť pri pečení či varení (mäso, ryby). Oriešky je možné pridať do ovocných aj zeleninových šalátov alebo do exotických ostrejších pokrmov.

Obľúbenou pochúťkou je aj kešu maslo. Táto čistá delikatesa sa vyrába bez olejov, cukrov a pridania aditív. Orechové maslá sa všeobecne dostali na predné priečky obľúbenosti aj vo fitness svete, pretože sú synonymom zdravého maškrtenia bez výčitiek.

Môžem jesť kešu orechy počas tehotenstva?

Áno. Vďaka ich sladkastej chuti patria dokonca medzi veľmi obľúbené. V prípadoch depresie, slabosti a bolestivej menštruácie sa odporúča konzumovať jednu hrsť denne. Navyše sú cenným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú pozitívne účinky nielen na vás, ale aj na vývoj bábätka.

Zákazníci si najviac obľúbili značky Allnature, Mixit a Snäksy.