Karob (anglicky Carob) je tmavo hnedé a tuhé ovocie stromu “Ceratonia siliqua” známeho ako “Svätojánsky chlieb”, svojim tvarom pripomína fazuľové bôby a lusky (dĺžka až 15 – 30 cm). Najkvalitnejší karob rastie bežne na strednom Východe a v Stredomorí, kde sa pestuje už takmer 4000 rokov. Kedysi bol popri cukrovej trstine dôležitým zdrojom cukru obyvateľstva týchto oblastí.
Účinky
Karob obsahuje veľký podiel prirodzeného cukru (obsahu sacharidov v luskoch 30 – 70%, dreň obsahuje 26 % sacharózy, 13% fruktózy, maltózu a glukózu), 8% bielkovín, vitamíny skupiny B, minerály – vápnik, horčík, draslík, a stopové prvky – železo, mangán, chróm, meď, aminokyseliny (alanín, prolín, valín), škrob. Neobsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá bráni vstrebávaniu vápnika. Karob je bohatým zdrojom vlákniny pektínu, ktorý pomáha pri trávení a vylučovaní a je užitočný na zastavenie hnačky, pri zdvýhaní žalúdku a pri zvracaní. Obsahuje tiež lignín. Pektín i lignín majú prospešný vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu. V karobe sa nenachádza “teobromín” ako v čokoláde. Je vhodný ako náhrada čokolády zvlášť pre alergických ľudí na zložky čokolády.
Použitie
Používa sa ako náhrada čokolády, ktorá sfarbí jedlo tmavohnedo, ale nenahradí úplne typickú čokoládovú vôňu. Karob má však svoju zvláštnu jemnú vôňu, ktorá sa dobre hodí do karobových bonbónov, tyčiniek, pečiva, kokteilov, zmrzlín, ovocných pomazánok, mliečnych produktov, omáčok i pečených fazúľ.
Zloženie
100% BIO Karobový prášok tmavý.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste, mimo dosah priameho slnečného žiarenia, starostlivo uzavreté!
Výživové údaje |
na 100 g |
Energetická hodnota | 1255 kJ/300 kcal |
Tuky | 0,65 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,09 g |
Sacharidy | 49,1 g |
z toho cukry | 40,5 g |
Bielkoviny | 4,6 g |
Soľ | 0,088 g |
Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Prírodné produkty.
EAN | 8588008045671 |
Značka | Farmilion |
Veľkosť balenia | 200 g |
Originálny názov | Farmilion karobový prášok BIO 200g |